Fenomén Šroubárna. Muzeum připravilo zvláštní výstavu o slavné žatecké továrně
2x foto: město Žatec
Louny

Žatec - Jedné z nejvýznamnějších továren v žatecké historii, Šroubárně, je věnována výstava, která včera začala v hlavní budově Regionálního muzea K. A. Polánka. Vernisáže se zúčastnilo sedm desítek lidí, mnoho z nich ve Šroubárně v minulosti pracovalo.

„Výstavu jsme koncipovali tak, aby ukazovala hlavně to, co pracovníci Šroubárny běžně prožívali vedle práce,“ vysvětlila náplň expozice ředitelka muzea Radmila Holodňáková. V několika místnostech návštěvníci muzea vidí kroniky, ukázky sportovních i kulturních aktivit nebo zábavy s dětmi. Nechybí ani reklamní předměty Šroubárny Žatec, ale k vidění jsou také věci, které továrna vyráběla – šrouby a hřebíky. Materiály na výstavu zapůjčili sami bývalí zaměstnanci.

K nim na vernisáži promluvil i bývalý ředitel Jan Prokeš, který Šroubárnu vedl tři desítky let. „Všichni jsme ve Šroubárně prožili kus života, většinou v tom nejproduktivnějším věku. Máme hodně na co vzpomínat. Potěšilo mne, že se dala dohromady parta lidí, kteří dokázali takovouto výstavu připravit,“ uvedl Jan Prokeš.

1801sroubarna2

Výstava připomíná i předchůdce Šroubárny, jimiž byla Bechertova drátovna, Telatko nebo Mendlova továrna. Ze spojení těchto závodů po druhé světové válce vznikla Šroubárna. V největších dobách své slávy zaměstnávala téměř 1400 lidí, což bylo v roce 1960.

Historii průmyslových podniků v Žatci už se věnuje stálá expozice ve Staré papírně. „Za tři roky její existence přišla řada lidí, kteří na Šroubárnu vzpomínali. Na jejich popud jsme se rozhodli vytvořit výstavu, která se bude Šroubárně věnovat více,“ vysvětlil Martin Čížek, jeden ze spoluautorů, jak výstava vznikla.

Lidé si ji mohou prohlížet do 24. března. Muzeum k ní připravilo i doprovodnou akci, besedu o Šroubárně, která se uskuteční 28. února.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru