Novinka v Žatci: Kam s použitým olejem? Od března ho můžete vozit do nového sběrného dvora
Od března začne v Žatci fungovat nový sběrný dvůr. Foto: E-lounsko.cz
Louny

Žatec - Starý sběrný dvůr v Čeradické ulici, který provozuje společnost Marius Pedersen, ukončí svou činnost 28. února. Od 1. března začne obyvatelům Žatce sloužit nový sběrný dvůr, jehož provoz bude zajišťovat Technická správa města Žatce. Výstavba dvora v lokalitě Pereč vedle městské teplárny stála celkem 22,3 milionů Kč, z toho 85 procent nákladů pokryla evropská dotace z Operačního programu Životní prostředí.

Nový sběrný dvůr se letos dokončil, ale hlavní stavební práce se prováděly už v loňském roce. „Musely se vybudovat opěrné zdi, rampy, přístřešky, komunikace, veřejné osvětlení a oplocení,“ popsala rozsah stavby vedoucí Odboru rozvoje města Kateřina Mazánková.

Samotné vybavení sběrného dvora stálo zhruba šest milionů. V ceně je technika, jako například čelní nakladač za 1,5 milionu korun, počítače a kamerový systém, nábytek, ale i kontejnery na tříděný odpad. K nim patří také nádrž na použitý olej, nádoby na nebezpečné kapaliny nebo boxy na baterie a akumulátory.

Nový sběrný dvůr se budoval především proto, aby se mohla zvýšit kapacita tříděného odpadu v Žatci. Dotovaná investice umožní ročně shromáždit 2800 tun ostatního odpadu a 30 tun nebezpečných odpadů. Okamžitá kapacita, tedy množství odpadu, které pojme areál najednou, je 180 tun ostatního a 3 tuny nebezpečného odpadu.

Vedle zvýšeného množství separovaného odpadu nabídne nový sběrný dvůr hlavně lepší komfort pro občany. Na rozdíl od starého dvora v Čeradické ulici bude celý vyasfaltovaný, takže se lidé v deštivém počasí nebudou muset pohybovat v blátě. Odpady už nebudou muset zvedat do výše, jako tomu bylo u objemného odpadu ve starém dvoře, ale skládat do kontejnerů, jejichž okraj bude do úrovně přívěsných vozíků.

Na provoz nového sběrného dvora si budou muset ovšem lidé zpočátku nejspíše zvykat. Jednak na to, že jezdí jinam, jednak na trochu jiný systém. „Každé auto zastaví při příjezdu i odjezdu na váze, rozdíl nám ukáže, kolik člověk přivezl odpadu. Hlavně zpočátku bude systém trochu zdlouhavý, protože budeme muset od každého opsat z občanského průkazu jméno a bydliště. Kvůli ochraně osobních údajů nemůžeme od nikoho databázi převzít,“ vysvětlil jednatel TSM Žatec Andrej Grežo.

Sběrný dvůr slouží jen občanům Žatce nebo osobám, které jsou zapojené do městského systému likvidace odpadů, a to zdarma. Pro všechny ale platí některá omezení. Například stavební suť nebo zeminu je možné přivážet jen v množství 50 kg na den nebo 500 kg za rok. Pneumatiky může odkládat každý občan nad 18 let – ale jen čtyři za rok. Omezení jsou stanovená kvůli tomu, aby sběrný dvůr nezneužívaly firmy, které mají likvidaci odpadů zpoplatněnou.

O provoz sběrného dvora se bude starat pět pracovníků, jejich počet se může časem změnit. Vjezd do areálu bude řízený semaforem – červená znamená, že se musí čekat na silnici. Kvůli zvýšení bezpečnosti bude na silnici ve směru od Holedeče snížená rychlost na 70 kilometrů v hodině.

Provozní doba
Letní období (1. 3. - 31. 10.): Po – Pá 9.00 až 18.00, So – Ne 9.00 až 16.00
Zimní období (1. 11. - 28. 2.): Po – Ne 9.00 až 16.00

(KAS)

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru