Louny - Celkem sedm uchazečů s trestní minulostí získalo práci díky projektu s názvem „Experiment“, který od října 2014 realizuje Kontaktní pracoviště Úřadu práce ČR (ÚP ČR) v Lounech. Během sedmi měsíců se do programu zapojilo 17 tamních zaměstnavatelů.

Ročně jsou pravomocně odsouzeny desítky tisíc lidí. Pro většinu z nich to znamená záznam v rejstříku trestů, a s tím související výrazné znevýhodnění na trhu práce i na několik let. Vzhledem k tomu, že tito uchazeči jsou ohroženi dlouhodobou nezaměstnaností, věnuje jim ÚP ČR zvýšenou péči, ať už v podobě nástrojů aktivní politiky zaměstnanosti, projektů nebo prostřednictvím spolupráce s řadou neziskových organizací, Probační a mediační službou ČR či přímo vězeňskou službou.

„Návrat lidí s trestní minulostí do běžného života nebývá vždy jednoduchý. Stejně jako jejich snaha získat práci. Zaměstnavatelé se často obávají takového člověka přijmout a ten se pak dostává do začarovaného kruhu – nemá práci ani příjem a potřebuje peníze,“ říká ředitel Krajské pobočky ÚP ČR v Ústí nad Labem Radim Gabriel. Výsledkem pak podle něj může být další trestná činnost.

„Jednou z cest, jak těmto lidem alespoň trochu ulehčit návrat do běžného života, je příprava na vstup na trh práce a osvěta mezi zaměstnavateli,“ dodává ředitel Kontaktního pracoviště (KoP) ÚP ČR v Lounech Vratislav Pražák.

V evidenci je 133 lidí s trestní minulostí

V současné době eviduje toto pracoviště 133 uchazečů s trestní minulostí. Protože v regionu nepůsobí žádná nezisková organizace, která by pomáhala nezaměstnaným z této cílové skupiny, zpracovali právě v Lounech projekt, jež podporuje jejich návrat na trh práce. Jeho podstatou je spárování konkrétních klientů s konkrétními zaměstnavateli. Těm ÚP ČR poskytuje příspěvky na společensky účelná pracovní místa nebo veřejně prospěšné práce.

„Je třeba si uvědomit, že tito lidé jsou fakticky ohroženi sociálním vyloučením a že se do podobné situace může teoreticky dostat kdokoli. Například když při dopravní nehodě zaviníte zranění nebo smrt jiného člověka. I lidé s trestní minulostí si zaslouží druhou šanci,“ upozorňuje Vratislav Pražák, který je zároveň autorem programu.

Někteří pomoc od úřadu práce odmítli

Uvedení projektu „Experiment“ do života nebylo nijak jednoduché. Bylo třeba zhodnotit všechna pro a proti, počítat s omezením z důvodu ochrany osobních údajů uchazečů, kdy úředníci nemohou sdělovat například, proč a jak dlouho byl konkrétní klient ve vězení. Nakonec se podařilo a zaměstnanci KoP ÚP ČR v Lounech začali vytipovávat vhodné zaměstnavatele, kteří by do projektu vstoupili. Zároveň kontaktovali Probační a mediační službu ČR a dohodli se na vzájemné a velmi úzké spolupráci.

„V tomto ohledu bych chtěl vyzdvihnout obrovskou snahu lidí z tamního Oddělení trhu práce. V rámci monitoringu jsme navázali velmi dobré vztahy se zaměstnavateli a mohli jsme lépe odhadnout, který podnikatel či který personalista je v této oblasti ochoten s námi spolupracovat. Ihned poté jsme je kontaktovali,“ popisuje ředitel KoP ÚP ČR v Lounech.

Od spuštění projektu oslovili zaměstnanci Úřadu práce ČR celkem 15 uchazečů o zaměstnání s trestní minulostí a nabídli jim pomocnou ruku. Ne vždy se ale setkali s pochopením. Někteří z nich odmítli, jiní se naopak rozhodli využít šance na získání řádné pracovní smlouvy. V současné době jich pracuje u sedmi zaměstnavatelů celkem sedm. Působí například jako dělníci pro úklid veřejného prostranství a údržby, přidavač, údržbář sportovního areálu nebo kuchařka.

Jedním z nich je třicetiletý Michal. V současné době na něj dohlíží po podmínečném propuštění Probační a mediační služba ČR. Její pracovníci kontaktovali ÚP ČR, aby klientovi zajistili co nejrychlejší uplatnění u vhodného zaměstnavatele. A to se, vzhledem k předchozímu monitoringu v terénu, podařilo. K rychlému vyřešení situace přispěla i aktivní spolupráce ze strany samotného klienta.

„Chtěl bych velmi ocenit vstřícný přístup ÚP ČR a aktivní pomoc jeho zaměstnanců. Sám bych hledal zaměstnavatele, kterému by nevadila má trestní minulost, těžko,“ shrnuje pan Michal svou zkušenost.

„Jsem přesvědčený, že i lidé, kteří jsou po výkonu trestu, mohou být plnohodnotnými zaměstnanci a mnohdy není důvod mít vůči těmto uchazečům předsudky. Jako zaměstnavatel spíše hodnotím jejich profesionální kvality,“ zdůrazňuje majitel stavební firmy v Postoloprtech Miroslav Mráz, u kterého Michal pracuje.

„Jsem moc rád, že mě pan Mráz přijal. Mám práci v místě bydliště, nemusím dojíždět za prací a důležitý je pro mne i kontakt s rodinou. Vážím si jeho důvěry. Tuto šanci nechci promarnit a beru ji jako výzvu k novému začátku,“ uzavírá Michal. 

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru