Žatec - Stříbrné smrky odumírají kvůli přemnožené mšici smrkové. V Ústeckém kraji jde o rozšířený jev, věnovala se mu média včetně našeho. Nejde o zcela výjimečnou událost, letošní rozsah je ale nezvyklý. Víme, jak k tomu došlo.

Poškozené stromy. Foto: VÚKOZ

Podle Ing. Josef Mertelíka, CSc. z Výzkumného ústavu Silva Taroucy pro krajinu a okrasné zahradnictví (VÚKOZ) byl vyšší výskyt mšice smrkové zaznamenán v posledních přibližně letech nejméně dvakrát, nikdy ale nebyly důsledky napadení smrků tak výrazné jako letos. Příčinou mohou být klimatické výkyvy, které způsobují mírné zimy a dlouhodobý vodní deficit zejména v mikroklimatických podmínkách městské zeleně. Uvedlo to ve čtvrtek Ekologické centrum Most, které sleduje v našem regionu životní prostředí.

Podle VÚKOZ mšice smrková přezimuje ve stádiu vajíček, při teplém klimatu v zimě se ale mohou velmi časně objevit bezkřídlé samice (tzv. „kmenové matky“), které se velmi rychle množí. V průběhu vegetace se vyskytují další generace mšic, které se ale již nepřemnožují.


SYMPTOMY

Obrost jehličí vykazuje žlutozelenou skvrnitost, žloutnutí, hnědnutí a opad jehlic, postupující od nejstarších ročníků uvnitř koruny směrem ke konci větví. Na jehlicích jsou patrné žlutozelené a tmavé drobné útvary, při detailnějším posouzení (oklepnutí na bílý papír, lupa) jsou rozeznatelné živé a odumřelé mšice. Na jehličí je přítomna medovice (lesklý povlak) a v některých případech také tmavé povlaky saprofytických hub (tzv. černě).


Pokud se obáváte, že napadené smrky budou muset být pokáceny, máme dobrou zprávu. Odborníci z Mendelovy Univerzity Brno doporučili vyčkat nejméně do další vegetační sezony na to, jak se napadené stromy se ztrátou jehlic vyrovnají. V předchozích týdnech Technické služby města Mostu aplikovaly na poškozené smrky na území města postřik přípravkem Mospilan, kvůli zjištěnému výskytu mšicožravých slunéček však již aplikaci ukončily.

„Kácení jako konečné řešení v letošním roce doporučujeme provádět pouze u zcela zaschlých stromů nebo u tak významného poškození, jako je ztráta více než 75 % jehlic související se ztrátou estetického významu stromu,“ sdělila Jitka Bartlová z Odboru životního prostředí a mimořádných událostí na mosteckém magistrátu.

Jak se škůdců zbavit?

Podpůrná opatření jsou dvojího druhu - mechanická a insekticidní. Mechanická spočívají v opakovaném oplachu proudem vody. Insekticidní formu je potřeba volit uvážlivě po konzultaci s regionálními orgány ŽP, Ústředním kontrolním a zkušebním ústavem zemědělským (ÚKZUZ, viz odkaz) a za využití specializované firmy. Aplikace je jednorázová, pouze na slabě poškozených stromech a s cílem zastavení sání zbylých neokřídlených populací a zredukování okřídlených jedinců, které ještě neodlétly. Užít lze insekticidy povolené k hubení mšic v okrasných rostlinách – např. PIRIMOR 50wg, MOSPILAN 20 SP, FAST K apod., dle návodu na etiketě. Při výběru přípravku je nutné zohlednit omezení, která vyplývají z deklarovaných rizik pro člověka, včely, vodní zdroje apod. podle konkrétního stanoviště a zamýšleného použití.

"Máte ve svém okolí poškozené smrky? Pošlete nám prosím jejich fotky včetně popisu lokality, kde se poškozený smrk vyskytuje. Své fotografie zasílejte prosím na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.," vyzval Pavel Toman z Ekologického centra Most.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru