Podbořany - Ústecký kraj nyní intenzivně pokračuje v krocích, které mu umožní i v oblasti Podbořanska nastavit standardní smluvní vztah pro autobusového dopravce. V ostatních 14 oblastech kraje platí nové desetileté smlouvy s autobusovými dopravci již od začátku tohoto roku. Prodlení na Podbořansku bylo způsobeno liknavostí a nečinností antimonopolního úřadu.

Ilustrační foto

Zadávací řízení pro výběr dopravce na Podbořansku bylo zahájeno jako jedno z prvních již v roce 2013. Vítězem soutěže dle zadávacích podmínek veřejné zakázky byla společnost Autobusová doprava Podbořany. Společnost BusLine a.s., která se umístila jako druhá v pořadí, podala však u Úřadu pro hospodářskou soutěž (dále jen ÚOHS) návrh na zahájení řízení o přezkoumání úkonů zadavatele při zadání této veřejné zakázky.

ÚOHS, který tolik lpí na dodržování předepsaných lhůt, i přes opatření proti nečinnosti, které uplatnil Ústecký kraj, však pravomocně rozhodl až v květnu 2015, kdy konstatoval, že Ústecký kraj při zadávání veřejné zakázky nepochybil a potvrdil jako vítěze soutěže Autobusovou dopravu Podbořany.

„Tyto neopodstatněné procesní průtahy ze strany antimonopolního úřadu nejsou zdaleka ojedinělé a v tomto případě jeho liknavost a nečinnost náš kraj poškodila a významně zkomplikovala zavést včas na Podbořansku regulérní a standardní provoz regionálního autobusového dopravce,“ kritizuje postup krajský radní pro dopravu Jaroslav Komínek.

Ústecký kraj tedy po neskutečně dlouhé době šetření pokračoval v zadávacím řízení a vyzval po obdržení rozhodnutí ÚOHS vítěze soutěže k dalším krokům nezbytným pro uzavření smluvního vztahu s krajem. Vítěz soutěže však odmítl uzavřít s Ústeckým krajem smlouvu. Ústecký kraj nyní zvažuje možnosti, jak v zadávacím řízení pokračovat. Mohl by vyzvat společnost BusLine a.s., která ve výběrovém řízení skončila druhá, nebo zadávací řízení úplně zrušit a vypsat nové včetně nových podmínek. Zatím je dopravní obslužnost oblasti Podbořanska zajištěna na základě dvouleté smlouvy se společností BusLine a.s.

Ústecký kraj ve všech zbývajících částech kraje zavedl s vybranými dopravci nový systém autobusové dopravní obslužnosti již počátkem tohoto roku. I přes masivní informační kampaň o změnách se v některých částech kraje objevily zpočátku problémy, které kraj odstranil jednáními s dopravci a úpravami jízdních řádů.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru