Nádrže jsou na jaře připravené k boji proti suchu. Jsou téměř plné
Vodní dílo Nechranice. Ilustrační foto: Povodí Ohře
Louny

Chomutov - V souvislosti s předpokladem možného výskytu hydrologického sucha Povodí Ohře nádrže, které byly na zimu upuštěné, pozvolně plnilo vodou z pomalu odtávajícího sněhu.

Nyní je hodně předčasné spekulovat o vývoji koloběhu vody v přírodě během letošního léta, podzimu nebo zimy. Dalo by se to přirovnat k věštění z křišťálové koule. Bude sucho? Bude vody dost, nebo budou povodně? Tolik dopředu není jisté nic. Co ale nyní jisté je, je naplnění nádrží.

„V současné době se nám podařilo naplnit všechny nádrže na 93 až 100 % zásobního objemu. V případě prohlubujícího se hydrologického sucha budou všechny nádrže připravené plnit své úlohy v zásobování vodou pro pitné účely, pro průmysl i energetiku,“ říká Jan Svejkovský, mluvčí Povodí Ohře.

Graf 1: Přehled naplnění nádrží v procentech

Přehled naplnění nádrží v procentech

V neposlední řadě jsou nádrže připravené dotovat průtoky pod hrázemi vodních děl a zlepšovat tak mnohdy velmi nepříznivý, suchý stav ve vodních tocích.

„A protože vodohospodáři nemyslí jen jednoúčelově, udržujeme v nádržích volné ochranné prostory pro úplně jiný scénář, a to pro případný výskyt povodní,“ dodal Jan Svejkovský.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru