Začínají eurovolby! V Žatci mohou volit i cizinci, komise může přijít i domů
Volby probíhají v pátek od 14 do 22 hodin a v sobotu od 8 do 14 hodin. Foto: Město Žatec
Louny

Žatec - Se dvěma změnami proti volbám v minulosti začnou v pátek v Žatci volby do Evropského parlamentu. Ty jsou výjimečné i tím, že při nich mohou v Česku do volebních místností také cizinci, pokud jde tedy o občany zemí Evropské unie. Volby probíhají v pátek od 14 do 22 hodin a v sobotu od 8 do 14 hodin.

Je téměř jisté, že cizinci budou v pátek nebo sobotu volit i v Žatci. „Máme ve voličských seznamech tři cizince, kteří u nás mohou přijít volit. Objevit se mohou i další, pokud budou mít voličský průkaz, jenž může být vydaný i v jiném městě. Cizinci s voličským průkazem se musí prokázat i občanským průkazem platným ve své zemi. Naše volební komise zkontroluje, zda je to opravdu platný doklad, odeberou voličský průkaz a umožní jim volit,“ popsala odlišnost u evropských voleb Monika Dušková z Městského úřadu Žatec.

Dvě změny se týkají organizace voleb v Žatci. Nyní poprvé se otevře volební místnost okrsku číslo 3 v Domově pro seniory, v minulosti bývala stejně jako „jednička“ v ZŠ Komenského alej.

Druhou změnou je skutečnost, že sčítat hlasy v eurovolbách se mohou hned po uzavření volebních místností. „V minulosti se muselo se sčítáním čekat, až skončí volby ve všech zemích EU. Nyní se bude počítat hned, což je příjemnější pro členy volebních komisí, nemusí chodit v noci. Ke zveřejnění ale dojde až v neděli po skončení voleb ve všech zemích,“ vysvětlila Monika Dušková.

Stejně jako u všech předchozích voleb platí, že lidé, kteří mají potíže s pohybem, si mohou objednat volební urnu k sobě domů. Kontakty do jednotlivých volebních místností jsou uvedené na elektronické úřední desce v kategorii Volby nebo v tabulce pod tímto textem.

Městský úřad Žatec navíc nabízí možnost volit i těm, kteří až v den voleb zjistí, že mají neplatný občanský průkaz. Ti mohou zavolat na telefonní číslo 720 972 866 a Monika Dušková domluví vydání dočasného dokladu, se kterým mohou volit. Je nutné ale mít dvě fotografie. Tento doklad ale slouží výhradně k prokázání totožnosti ve volební místnosti, jinak ho není možné použít a občan si musí vyřídit občanský průkaz běžným postupem.

2405volmistnosti

Kontakty do volebních místností. Zdroj: město Žatec

Autor: Tomáš Kassal

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru