Divadlo v Žatci zaplnily stovky účastníků Leaderfestu. Třídenní setkání řeší další rozvoj venkova
Zleva Zdeněk Matouš, Zdeňka Hamousová a Jiří Krist při slavnostním zahájení Leaderfestu. Foto: Město Žatec
Louny

Žatec - Stovky účastníků setkání Leaderfest 2019 pobývají od středy do dnešního dne v Žatci. Členové místních akčních skupin (MAS) z Česka, Slovenska či Polska diskutovali v divadle, Staré papírně a Galerii Sladovna o dalším rozvoji venkova, na kterém se podílejí svými projekty. Hlavními pořadateli Leaderfestu 2019 jsou MAS Vladař a město Žatec.

Právě žatecká starostka a senátorka Zdeňka Hamousová všechny účastníky Leaderfestu přivítala při čtvrtečním slavnostním zahájení v divadle. „Leaderfestu přeji co nejúspěšnější průběh. Vám přeji, aby se vám zdejší pobyt pracovně i osobně líbil. Vítejte v královském městě Žatci!“ pozdravila zaplněné hlediště Z. Hamousová.

Letošní Leaderfest je osmý v pořadí, poprvé se koná v Ústeckém kraji. Předseda MAS Vladař Josef Ryšavý proto na úvod symbolicky převzal pořadatelský klíč od svého kolegy z Rožnov pod Radhoštěm, kde se setkání „masek“ uskutečnilo loni.

Smysl MAS, které pomáhají s rozvojem venkova, zdůraznil v úvodu náměstek hejtmana Ústeckého kraje Zdeněk Matouš: „V Ústeckém kraji máme devět MAS a jsou nedílnou součástí péče o region a jeho rozvoj.“

Třídenní setkání členů MAS má i podporu Spolku pro obnovu venkova a dalších institucí. V průběhu programu se diskutovalo především o současných a budoucích projektech, které pomáhají udržet obyvatelstvo na venkově a hlavně zlepšovat jeho život. Přednášky a diskuze se tedy vedly na sociální témata nebo v souvislosti s rozvojem podnikání na venkově, a to nejen zemědělským. Nechyběl ani příklady úspěšných dotovaných projektů.

„Masky jsou kolečkem v soukolí rozvoje venkova. Chtěli bychom ale být také kapkou oleje, aby se tak kolečka nezadrhla. Podporujeme nová, chytrá řešení, která pomohou s rozvojem života na českém venkově,“ zdůraznil předseda spolku Národní síť MAS ČR Jiří Krist. (kas)

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru