Ministr zdravotnictví: Žatecká nemocnice má své místo na slunci
Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch při návštěvě žatecké nemocnice. FOto: město Žatec
Louny

Žatec - Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch navštívil v úterý odpoledne Nemocnici Žatec, aby přímo v terénu viděl, jak fungují malá zdravotnická zařízení.

Hovořil se zaměstnanci i vedením nemocnice, přímo na místě viděl, jak žatecké zařízení funguje i jaké má potíže. „Tohle je určitě nemocnice, která má své místo na slunci. Je to jediná nemocnice v okrese Louny, která poskytuje akutní lůžkovou péči. Je určená k tomu, aby poskytovala péči v základních oborech – chirurgie, interna, pediatrie, gynekologie, tak je to tady také nastaveno,“ uznal smysluplnost Nemocnice Žatec ministr zdravotnictví.

Jedním z problémů, které městská nemocnice řeší, jsou vztahy s Ústeckým krajem a Krajskou zdravotní. Nejsou úplně ideální, a tak dochází k tomu, že pacienty s vážnějšími diagnózami vozí sanitky do nemocnic v Praze, zejména do Thomayerovy, s níž má Nemocnice Žatec dohodu o spolupráci. Logicky i z hlediska spádovosti by přitom bylo praktičtější, aby takové pacienty přebírala Krajská zdravotní.

„Domnívám se, že kraj jako takový by měl zajistit péči ve svém regionu. Řešili jsme otázku spolupráce a vyjednávání s Ústeckým krajem, aby tuto nemocnici podpořil,“ slíbil podporu Adam Vojtěch.

Dalším tématem bylo financování a další rozvoj nemocnice. I v této oblasti slíbil ministr zdravotnictví podporu, a to nikoliv jen ze slušnosti jako host, ale takovou, která zapadá do systému zdravotní péče.

„My jako ministerstvo připravujeme plán dotací, co se týče urgentních příjmů. Ten v Žatci chybí, ale je v plánu a z mého pohledu je to jen dobře, protože je to jediná nemocnice v okrese. Vozí sem pacienty záchranná služba a byl by dobrý jeden bod pro příjem pacientů. My chceme vyjednat pro příští programovací období z evropských fondů podporu, abychom mohli vytvořit síť urgentních příjmů. Po republice by jich mělo být 83 jak ve velkých, tak v menších nemocnicích. Určitě budeme v kontaktu a budeme se snažit podpořit nemocnici, aby mohla připravit projekt a postavit tady ten urgentní příjem,“ popsal budoucí možnost rozvoje ministr.

Asi nejvážnějším problémem Nemocnice Žatec, stejně jako dalších zdravotnických zařízení, je nedostatek lékařů a sester. V tomto ohledu byla pro ministra návštěva Žatce velmi inspirativní – získal totiž nové poznatky právě přímo z terénu. Statistika totiž ukazuje, že v poslední době konečně začíná růst zájem o studium na zdravotnických školách. V Žatci ale nadšení z nových absolventů není vždy. „Není to jen o kvantitě, ale také kvalitě absolventů a tady s ní nebyla právě spokojenost. To pro mne byla zajímavá zpětná vazba,“ přiznal Adam Vojtěch.

Naopak pozitivní zkušenost se dozvěděl o využití lékařů z Ukrajiny. Jedním z nich, který získal českou aprobaci, měl možnost se setkat. I když to podle ministra není všelék, pro některé regiony, hlavně mimopražské, mohou být lékaři z ciziny vítanou pomocí. „Problém je, že se k tomu velmi negativně staví Česká lékařská komora, která ukrajinské lékaře a priori spíše odmítá. My se snažíme vytvořit podmínky, aby tu ukrajinští lékaři mohli pracovat, aby složili aprobační zkoušku. Pokud je to kvalitní lékař, nevidím důvod, proč mu bránit. A tady vidíme na praktickém případu, že to může fungovat velmi dobře,“ líbilo se ministrovi při jeho návštěvě.

Do Žatce jej pozvala starostka a senátorka Zdeňka Hamousová. Na žateckém případu chtěla ministrovi představit problémy, které řeší nejen Žatec, ale i další městské nemocnice v kraji, jako v Kadani či Litoměřicích. Tomáš Kassal

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru