V Žatci si připomněli válečnou tragédii Českého Malína. Nacisté tam vyvraždili stovky lidí
Tradiční pietní akce v neděli dopoledne u pomníku obětem Českého Malína před městským hřbitovem připomněla tragickou událost ze 13. července 1943. Foto: Město Žatec
Louny

Žatec - Tradiční pietní akce v neděli dopoledne u pomníku obětem Českého Malína před městským hřbitovem připomněla tragickou událost ze 13. července 1943. Nacisté tehdy obsadili Český i sousední Ukrajinský Malín a postříleli nebo upálili 374 Čechů, 26 Poláků a 132 Ukrajinců.

Tragickou událost připomíná několik pietních míst. Vedle pomníku před hřbitovem v Žatci, který byl po válce centrem repatriace Volyňských Čechů zpět do vlasti jejich předků, také v Novém Malíně u Šumperka. Pomník stojí také na českém hřbitově v Ukrajinském Malíně na Volyni a také přímo v Českém Malíně.

Prostor kolem pomníku malínským obětem u žateckého hřbitova čeká letos oprava. Upravovat se bude zeleň, ceremoniální i okolní plocha, přibudou například lavičky. Práce měly být hotové ještě před pietním aktem. Protože se ale do prvního výběrového řízení nepřihlásila žádná firma, práce se musely odložit. Město už nyní dodavatele má, práce proběhnou během prázdnin. (kas)

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru