V Žatci opět po roce ožijí dvorky a zákoutí v centru města
Foto z loňského ročníku akce. Zdroj: město Žatec
Louny

Žatec - Dny evropského dědictví, tradiční celoměstskou slavnost, chystá na sobotu 14. září pod záštitou města Žatce Regionální muzeum K. A. Polánka. Akce proběhne v širším centru Žatce a doplní ji z loňska osvědčený koncept Žateckých dvorků.

Každoročně v první půli září se v mnoha městech a obcích po celé Evropě otevírají nejširší veřejnosti brány nejzajímavějších památek, budov, objektů a prostor, včetně těch, které nejsou běžně přístupné.

Ani v Žatci tomu není jinak: Speciální prohlídky vás čekají v děkanském chrámu Nanebevzetí Panny Marie. Zapojí se také městské divadlo, kde můžete zhlédnout výstavu připravenou k 170. výročí jeho založení, a s pestrým programem se v letošním roce představí sedmnáct žateckých dvorků.

"Prohlídky města se snažíme oživit pestrou náplní. V loňském ročníku se nám velmi osvědčilo pojmout to celé jako jakési korzo po "žateckých dvorcích". Návštěvníci se orientují podle mapky, kterou dostanou na své první zastávce. Na každém prostranství na ně pak čekají představení, výstavy, dílničky, občerstvení a mnoho dalšího," doplňuje Monika Merdová ze žateckého muzea, které akci s týmem spolupracovníků z muzea a dalšími institucemi, spolky i jednotlivci připravuje.

Vyvrcholením programu celého dne bude inscenace příjezdu Fridricha Falckého, na které se budou podílet místní i přespolní historické soubory. Letos je tomu totiž přesně 400 let, co se tato významná událost v Žatci odehrála.

Dny evropského dědictví v Žatci budou probíhat od 13 do 18 hodin, vstup na ně je volný. Akci celonárodně zaštiťuje Sdružení historických sídel, které každý rok pořádá velkolepé celorepublikové zahájení; to letošní proběhne v Litomyšli 6. a 7. září. (rmž)

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru