Kotlíkové dotace v Žatci? Bezplatný poradce pro občany, miliony pro město
Kotlíkové dotace v Žatci? Bezplatný poradce pro občany, miliony pro město. Foto: město Žatec
Louny

Žatec - V roce 2022 začne platit zákaz používání starých kotlů na tuhá paliva pro vytápění rodinných domů. Aby si je lidé mohli vyměnit, nabízí Ministerstvo životního prostředí další vlnu Kotlíkových dotací.

Ty jsou speciálně pro Žatec zvýhodněné o 7500 Kč a obyvatelé města a místních částí mohou využít dokonce i bezúročné půjčky od města a bezplatnou službu kotlíkového specialisty. První schůzky s ním se ve středu 7. srpna zúčastnilo půl stovky lidí.

Kotlíkové dotace letos nabízejí několik novinek, které může speciálně Žatec maximálně využít. Běžná kotlíková dotace může být až 120 tisíc Kč, pro Žatečany bude částka navýšená o 7500 Kč. Zároveň lze zcela poprvé využít také bezúročnou půjčku. O ni se žádá prostřednictvím města. A všechny peníze, které město takto zprostředkuje, mu zůstanou na další projekty podpořené Státním fondem životního prostředí.

Město Žatec konkrétně chce použít tyto finanční prostředky na projekt Revitalizace parků a optimalizace vodního režimu, který právě připravuje Odbor rozvoje města. „Můžeme tak pomoci ekologii a životnímu prostředí, ale zároveň rozpočtu našeho města. Bylo by škoda této možnosti nevyužít, můžeme tak získat řádově miliony korun,“ zdůraznil místostarosta Žatce Radim Laibl.

Že by o kotlíkové dotace a půjčky mohl být zájem, tomu nasvědčuje právě první schůzka s kotlíkovým specialistou. Takový zájem jako v Žatci nezažil specialista ještě v žádném jiném severočeském městě ani obci.

Lidé mohou prostřednictvím města získat bezúročnou půjčku až 200 tisíc korun. Pokud by si o ni požádalo všech padesát účastníků první schůzky, získal by Žatec na revitalizaci parků 10 milionů korun.

„Půjčku může využít ten, kdo nemá vlastní prostředky na výměnu kotle, ale i ten, kdo je má. Díky půjčce získá peníze jednak rychleji, jednak může vlastní prostředky využít na nákup čehokoliv jiného. Pomůže tím sobě i svému městu. Zodpovědnost za naše město máme přece všichni, rád bych, aby takový vztah mezi občanem a městem fungoval i v budoucnu,“ dodal Radim Laibl. „Od roku 2022 budeme lidi se špatnými kotly trestat. Do té doby jim ale rádi pomůžeme,“ doplnil místostarosta.

I proto je další novinkou vytvoření funkce kotlíkového specialisty, kterým je pro Žatec Jindřich Gabriel. „Každému zájemci zadarmo poradíme a připravíme všechny podklady, které jsou pro podání žádosti o dotaci nutné, přes nás mohou jít i žádosti o půjčky. Samotné podání žádosti o dotaci se bude provádět 16. září v 10 hodin elektronicky. Následné fyzické předání dokladů na kraj opět zajistíme my,“ ujistil Jindřich Gabriel.

Kotlíkové půjčky

Půjčky ve výši až 200 000 Kč na tepelné čerpadlo či biomasový kotel nebo až 150 tisíc na plynový kotel lze žádat jen přes město Žatec. Buď společně se žádostí o kotlíkovou dotaci přes kotlíkového specialistu, nebo samostatně. V tom případě je kontaktní osobou Kateřina Mazánková, vedoucí Odboru rozvoje města (e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.).

Žádosti o kotlíkovou půjčku přijímají do 31. srpna 2019.

Kotlíkové dotace

Kotlíková dotace nabízí možnost, jak získat až 85% dotace na výměnu nevyhovujícího kotle. Žádat o dotaci mohou lidé i zpětně, a to když starý kotel vyměnili od roku 2016 a mají potřebné dokumenty.

O dotaci mohou žádat lidé sami nebo přes další firmy. Nejvýhodnější, protože bezplatné, je pro ně využití kotlíkového specialisty, který spolupracuje s městem. Tím je pro Žatec Jindřich Gabriel (telefon: 606 210 852, e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.).

Jak poznat nevyhovující kotel:

Podle štítku, dokumentace nebo revizní zprávy je na něm označení 1. nebo 2. emisní třídy. Může jít také o kotle bez štítku, vyrobené svépomocí nebo firmami do roku 2000. Jsou na ruční přikládání uhlí nebo dřeva bez ventilátoru a elektronické regulace.

Co musí obsahovat žádost o dotaci:

  • Údaje o starém kotli, tedy popis a fotodokumentaci.
  • Nutná je revizní zpráva. Kdo ji nemá, musí si ji za zhruba tisíc korun nechat udělat.
  • Pokud není žadatel jediný vlastník, musí mít podepsaný souhlas vlastníka či spoluvlastníka, třeba i manžela/manželky.
  • Vybraný typ nového kotle, který ale lze později změnit.
  • Vytápěná bytová plocha.

Důležité termíny:

  • Do 16. září příprava žádosti a všech potřebných dokumentů.
  • 16. září v 10 hodin: elektronické podání žádosti o dotaci. Následně musí každý dodat na Ústecký kraj podepsanou žádost a všechny další doklady osobně nebo přes kotlíkového specialistu.
  • Leden 2019: začátek předávání kotlíkových půjček občanům prostřednictvím města.
  • Do 31. 12. 2021: dokončení výměny kotle.

Další informace:

Kdo nevyhovující kotel nevymění, může dostat pokutu až 50 tisíc Kč. V celém Česku je podle odhadů asi 400 000 starých kotlů, v Ústeckém kraji jich je kolem 40 tisíc. Alokované peníze v kraji jsou určené zhruba pro 1500 žadatelů. I proto je nutné žádost včas a správně připravit a přes speciální web Ústeckého kraje ji co nejdříve po 10. hodině 16. září 2019 odeslat v elektronické podobě. Právě toto odeslání rozhoduje o pořadí, a tedy šanci na získání dotace.

Tomáš Kassal

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru