Víkend vzkřísí léto, trochu však pošetří se sluncem
Ilustrační foto
Louny

Ústecký kraj - Čtvrtek byl zatím nejchladnějším dnem tohoto měsíce. V krušnohorských údolích (v tzv. mrazových kotlinách) rtuti teploměrů zamířily i pod 5 °C, v západních Krušných horách se ochladilo až na -3 °C. Konkrétně je řeč o stanici Jelení. Nejchladnějším místem v Česku pak byla šumavská Jezerní slať, kde byly -4 °C. Do podzimu/zimy však ještě času dost, což si uvědomilo i počasí. A tak nás čeká návrat léta.

Okluzní fronta, která si ve druhé polovině čtvrtečního dne podmanila nebe, bude počasí v České republice do značné míry diktovat také v pátek 16. srpna. Severozápadním Čechám dá sbohem už v ranních hodinách, nicméně po ní ještě bude chvíli pokračovat příliv vlhkostí obdařeného vzduchu z Atlantického oceánu. A proto se navzdory nevýrazné oblasti vyššího tlaku vzduchu, která v průběhu pátku přelétne, opravdu jen přelétne, přes Českou republiku, znovu bude dařit oblačnosti. Tedy až do pokročilých odpoledních hodin převážně oblačno, přeháňka, příp. slabá bouřka, nepřekvapí, poté k večeru/večer vyčasování na skoro jasno až jasno, byť jen dočasně – ještě do půlnoci se po obloze rozlije oblačnost vysokého patra. Nejvyšší odpolední teploty okolo 19 až 23 °C.

V sobotu 17. srpna se pozvolna začne prosazovat přední strana rozsáhlé oblasti nižšího tlaku vzduchu se středem mezi Britskými ostrovy a Islandem. V praxi to znamená nástup jihozápadního proudění, které je v této roční době nosičem tepla. Nuže máte-li rádi sluneční paprsky, předpředposlední sobota meteorologického léta 2019 Vám příliš radost neudělá. Po dobu všech 24 hodin budou vzdušný prostor sužovat mraky tvořené nikoli vodními kapkami, nýbrž ledovými krystalky = vysoká oblačnost. K ní se v odpoledním čase možná přidají i mraky žijící v nižších výškách, přesto je pravděpodobnost deště pramalá. Nejvyšší odpolední teploty okolo 22 až 26 °C, ráno v minimu kolem 13 až 9 °C.

V neděli 18. srpna jihozápadní proudění nabere na intenzitě, pročež se k životu probere léto. Nejvyšší odpolední teploty pobudou okolo letních 24 až 28 °C, ráno v minimu naservíruje hodnoty kolem 19 až 15 °C. Do života Francouzů, Němců či Švýcarů do té či oné míry zasáhne studená fronta, která dorazí i do Česka, ale až kdoví kdy, díky čemuž se dočkáme slunečních paprsků. Mezi půlnocí až ránem, případně mezi půlnoci až polednem, sice hodně vysokých oblaků, ale potom by se na dobu několika hodin, možná až do večera, mělo zcela vyjasnit.

V pondělí 19. srpna to momentálně vypadá na studenou frontu v hlavní roli. Čili během noci, případně i rána, srážky, ať už v podobě deště, přeháňky, bouřky anebo kombinaci toho a onoho, pak, po přechodu fronty, postupné prchání mraků na skoro jasno až jasno. Nejvyšší odpolední teploty asi okolo 22 až 26 °C, ráno v minimu nejspíše kolem 17 až 13 °C.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru