Žatec vyzve stát i kraj k podpoře zdejší nemocnice
ilustrační foto
Louny

Žatec - Nemocnice Žatec plní plán a podařilo se jí množstvím zdravotnických výkonů nahradit i výpadek, k němuž došlo kvůli uzavření porodnice. Přesto hledá nemocnice i město coby její zřizovatel další podporu.

Žatec vyzývá k podpoře ministerstvo zdravotnictví a město bude jednat i s Ústeckým krajem. Takové jsou závěry včerejšího jednání zastupitelů, kteří tím zdůraznili stoprocentní podporu jediné funkční nemocnice v oblasti s více než 80 tisíci obyvateli.

O plnění plánu a dalších podrobnostech z fungování nemocnice informoval zastupitele ředitel Nemocnice Žatec Jindřich Zetek. Popsal, že se výpadek porodnice podařilo nahradit vyššími výkony na odděleních chirurgie, interny, gynekologie i dětského oddělení, kam za novým primářem Jiřím Biolkem jezdí dětští pacienti i z Mostecka.

Zároveň ale J. Zetek zdůraznil, že je třeba hledat další cesty pro zlepšení stavu nemocnice a že se to neobejde bez politického tlaku.

Právě proto navrhl zastupitel Michal Jánošík usnesení, které by mělo nemocnici pomoci. V tom jej ostatní zastupitelé jednomyslně podpořili a schválili výzvu k Ministerstvu zdravotnictví ČR k „...účinné a konkrétní pomoci při řešení ekonomických problémů...“ Tato pomoc se má týkat všech malých a středních nestátních nemocnic včetně Nemocnice Žatec.

O podporu nemocnice bude město ve spolupráci s J. Zetkem žádat i jinde. Především proto, že ze statistik vyplývá, že 60 procent pacientů je z obcí a měst mimo Žatec. Na nákladech by se tak měly podílet třeba okolní města, ale hlavně Ústecký kraj.

Městská nemocnice v Žatci totiž zajišťuje péči o obyvatele kraje, aniž by za to dostávala finance. O vyrovnávacím příspěvku chce proto vedení města a nemocnice s krajem jednat. Žatec považuje za nespravedlivé, když vyrovnávací příspěvek dostává Krajská zdravotní, která má své nemocnice v pěti okresech, ale ne Žatec, který zajišťuje zdravotnickou péči pro celý lounský okres i část obyvatel z jeho okolí.

Tomáš Kassal

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru