Je tu opravdový konec léta? Původem arktický vzduch přiblíží teploty bodu mrazu
Začíná čas podzimních svetrů. Ilustrační foto: CC0
Louny

Lounsko - O víkendu se znovu připomnělo léto, když se po nedělním obědě rtuť teploměru vyšplhala až na 26 °C. Momentálně se jedná o maximum letošního září a s ohledem na datum je i možné, že jím zůstane. Naopak v úvodu nového týdne se ke slovu opět dostal podzim, a to díky studené frontě, která k nám dorazila od severu a za kterou do našich končin začal proudit chladnější vzduch od severozápadu až severu, jehož původ bychom našli až v Arktidě. A jeho arktické kořeny se nezapřou, nejen v rámci dne, ale především noci, resp. rána.

Úterý 17. září:

Nad Britskými ostrovy se bude udržovat tlaková výše, nad celou severní, severovýchodní a východní Evropou potom rozsáhlá tlaková níže. Mezi těmito tlakovými útvary bude do České republiky, jakož i řady dalších evropských zemí pronikat onen chladnější, původem arktický vzduch. Během ranních hodin, ještě před východem slunce, se po přechodu studené fronty vyčasí na jasno až skoro jasno, tedy zřejmě s výjimkou Krušných hor, které se oblaků asi úplně nezbaví. Jak však bude úterní den stárnout, mraky se rozšíří i mimo Krušné hory. Po většinu odpoledne lze očekávat polojasno až oblačno, spíše to druhé, k večeru/večer se pak zas vyčasí. Nejvyšší odpolední teploty okolo 12 až 16 °C.

Středa 18. září:

Žádná změna. To znamená pokračující severozápadní až severní vítr, zprostředkovaný přední stranou oblasti vyššího tlaku vzduchu se středem nad Irskem a Velkou Británií a prostornou oblastí nižšího tlaku vzduchu nad prakticky celou východní polovinou evropského kontinentu. Nastat tato konstelace tlakových útvarů například ve druhé půli prosince, panečku, to by byly ostré svátky. Noc, jitro a zčásti téže dopoledne se obejde bez oblačnosti, i tentokrát s výjimkou Krušných hor, nad kterými se to nejspíše bude honit 24/7, posléze až oblačno a nakonec, ve večerním čase, návrat k bezoblačnému nebi, byť ne dokonale (takže nějaký mráček darabáček se najde). Nejvyšší odpolední teploty okolo 11 až 15 °C, ráno v minimu kolem 7 až 3 °C, v horských údolích nešokuje decentní mráz.

Čtvrtek 19. září:

Anticyklóna, jinačí výraz pro tlakovou výši, dojde k názoru, že Britských ostrovů už bylo dost, a tak se vydá směrem na východ až jihovýchod, jinými slovy zatouží po Česku a jeho Lounsku. Ve skutečnosti se její střed v průběhu čtvrtka stihne přestěhovat z britského do českého vzdušného prostoru. Do té doby ale pořád dodávka chladu a vlhka ze severního Atlantického oceánu, a proto ani předposlední den již předposledního zářijového pracovního týdne úplně zalit sluncem nebude. Více méně nás čeká to samé, co o den dříve: zpočátku jasno až skoro jasno, potom polojasno až oblačno a ve finále skoro jasno až polojasno. Nejvyšší odpolední teploty okolo 13 až 17 °C, ráno však v minimu kolem 6 až 2 °C, horská údolí nabídnou mráz.

Výhled teplot na víkend:

  • 20. září: přes den 14 až 18 °C, ráno 7 až 3 °C (a slunečno)
  • 21. září: přes den 15 až 19 °C, ráno 7 až 3 °C (a slunečno)
  • 22. září: přes den 18 až 22 °C, ráno 8 až 4 °C (a slunečno)

(soj)

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru