Věnce, projevy a hymna u památníku letcům připomněly válečné hrdiny
Věnce, projevy a hymna u památníku letcům připomněly válečné hrdiny. Foto: město Žatec
Louny

Žatec - Vzpomínková akce s položením věnců a květin k památníku v Podměstí v úterý odpoledne připomenula památku severočeských letců, kteří bojovali ve druhé světové válce. Slavnostní ráz akci dodaly projevy starostky Žatce a senátorky Zdeňky Hamousové a zástupce spolku Letci Žatec Václava Vaška a závěrečná hymna v podání studentek ZUŠ Žatec.

Žatecká starostka zdůraznila leteckou tradici Žatce. „Zdejší vojenské letiště neslo v kraji hlavní tíhu při obraně státu a jeho protivzdušného prostoru,“ připomněla Z. Hamousová, proč stojí letecký památník se jmény hrdinů z RAF právě v Žatci. Upozornila také na to, že letecký památník vzali obyvatelé Žatce i okolí za svůj – nejen, že vzpomínkové místo u silnice Plzeň – Most má stále důstojnou podobu, ale také přispívá ke stále častějším akcí. Památník slouží jako místo vzpomínky na válečné hrdiny, loni u něj letci vysadili Strom republiky k výročí vzniku Československa, připomíná se u něj výročí vzniku československého letectva.

Václav Vašek, který na letišti sám létal a velel stíhacímu pluku, se ve svém projevu kriticky vyjádřil k současnému stavu v české politice a společnosti. Připomněl také význam obětí svých předchůdců, kteří bojovali za svobodu Československa. „Svobodu mnozí dnešní obyvatelé Česka považují za samozřejmost, aniž by si uvědomovali význam slov jako je respekt nebo pokora,“ řekl Václav Vašek. Jako aktivní připomínku bývalého leteckého útvaru připravili žatečtí letci výstavu, která putuje po kraji a aktuálně je k vidění v Chomutově.

Památník letcům v Žatci inicioval před devíti lety právě Václav Vašek. Na jeho vzniku se vedle města a žatecké vojenské posádky podílel také Ústecký kraj, regionální firmy či obec Toužetín, rodiště válečného hrdiny Františka Fajtla.

Tomáš Kassal

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru