Svatého Václava v Žatci připomene noční běh i netradiční prohlídky na Stekníku
Zámek Stekník. Foto zdroj: oficiální web zámku
Louny

Žatec - Svatováclavský víkend přinese v Žatci nejprve Svatováclavský noční běh a poté na zámku Stekník netradiční prohlídky věnované světci. V pátek a sobotu si navíc Žatečané užijí pátou Ovocnářskou výstavu, kterou Regionální muzeum K. A. Polánka pořádá v Křížově vile a její zahradě.

K vidění budou jablka, hrušky či švestky od pěstitelů z okolí. Vystavené odrůdy si návštěvníci během obou dnů mohou nejen prohlížet, ale i hodnotit v soutěži o nejkrásnější jablko a některé odrůdy budou i k ochutnání. Na zahradě vily se můžete občerstvit, nakoupit ovocnářské produkty nebo zabavit své děti v tvořivém koutku a při zpracování ovoce.

„V budově Křížovy vily najdete v patře výstavku s tipy na výlet za ovocnářskými zajímavostmi a výstavu džemů/marmelád z domácností i dílen drobných živnostníků v našem regionu. Vybrané zavařeniny budou v sobotu hodnoceny odbornou komisí, která vybere tři nejchutnější džemy a od 15.00 bude ochutnávka zavařenin určena i veřejnosti,“ uvádí pozvánka muzea na Ovocnářskou výstavu.

Zámek Stekník připravil na sobotu netradiční prohlídky věnované svatému Václavovi, s jehož příběhem se seznámí. „V prostoru zámecké kaple se nachází jeho vyobrazení na velkém barokním plátně od významného malíře Ignáce Raaba. Svatý Václav, je zde vyobrazen s Paladiem země české. Tomu se tradičně připisuje zvláštní ochranná moc nad českými zeměmi. Povídání o svatém Václavu a Paladiu země české si můžete přijít poslechnout každou hodinu,“ zve na prohlídku kastelánka zámku Jana Zajíčková. (kas)

Program akcí:

úterý 24. září

15.00 Cukrovka, dieta a pohyb, Nemocnice Žatec, z cyklu Besed pro veřejnost pořádaných zdravotními sestrami, zasedací sál v 1. patře ředitelství

středa 25. září

18.00 Svobodná škola v Podkrušnohoří, klub Budík, diskusní večer

čtvrtek 26. září

16.00 Malování prázdninových kamenů, Kreativní dílna Sedmikráska - Hošťálkovo nám. 137, ze série tvořivých odpolední pro děti

17.00 Smrtí to nekončí aneb Tisíc let spali ve stínu Radobýlu, Stará papírna, vernisáž archeologické výstavy

pátek 27. září

9.00 Ovocnářská výstava, Křížova vila, pátý ročník výstavy jablek, hrušek či švestek od regionálních zahrádkářů. Možnost ochutnávky, nákupu ovoce i tvořivé dílny.

17.40 Svatováclavský noční běh, stadion Mládí, třetí ročník běhu pro děti, dospělé i seniory

sobota 28. září

9.00 Ovocnářská výstava, Křížova vila, pátý ročník výstavy jablek, hrušek či švestek od regionálních zahrádkářů. Odpoledne soutěž o nejlepší marmeládu a hudební doprovodný program

10.00 Svátek sv. Václava, zámek Stekník, netradiční prohlídka na zámku Stekník při příležitosti státního svátku, do 16.30

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru