Zámek Stekník usiluje o záchranu této kaple i léčivého pramene. Hledají se sponzoři
Hledají se sponzoři na obnovu kaple nad minerálním pramenem. Foto: Národní památkový ústav
Louny

Stekník - Necelých 300 metrů jihovýchodně od zámku Stekník se nachází zřícenina kaple nad minerálním pramenem, který má údajně lepší účinky než lázeňské prameny.

Roku 1750 na něj upozornil tehdejší zámecký kaplan Abundus Krempelsetzer a později o jeho účincích vzniklo několik vědeckých pojednání. Například roku 1766 o minerální vodě psal lékař Žateckého kraje Ó Réily v latinském spisku „Tractatum de ortu ac indole Contentis viribus medici, ac debito usu, aquarum mineralium Stecknicensium“.

Právě po tomto roce nechal postavit majitel panství Jan František Kulhánek z Klaudensteina nad pramenem osmibokou kapli. Zázračné účinky pramene byly jedním z předpokladů stavby zámecké kaple a vzniku poutní tradice do Stekníku. Voda je bohatá na železo, hořčík, vápník, sodík, draslík a další minerály. Místo postupně upadlo v zapomnění a teprve před pár lety se podařilo kapli vyřezat a okolí zkultivovat.

V letošním roce proběhlo čištění pramene, kterou provedla společnost PATOK jako sponzorský dar. V současnosti hledá Správa státního zámku Stekník sponzory, kteří by přispěli na opravu zdiva malé kaple a její zastřešení, aby se vrátila místu původní podoba. Prvotní náklady na obnovu jsou odhadnuty na 50 až 70 tisíc korun.

Pokud byste na obnovu chtěli přispět, kontaktujte Správu státního zámku Stekník na emailové adrese Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. nebo na čísle 723 086 011. Samotná kaple s minerálním pramenem je součástí nově připravované naučné stezky o historii a památkách obce.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru