Počítač: dobrý sluha, zlý pán. Dětský kroužek Baltík ukazuje, jak má počítač sloužit
ilustrační foto: CC0
Louny

Žatec - Počítače ovlivňují dnešní dobu významně a jejich vliv ještě poroste. Zdaleka neslouží jen ke hraní her: programování a robotika jsou moderní trendy, právě lidi vzdělané v těchto oborech už nyní hledají významné průmyslové firmy v regionu. Úspěšný kroužek v Žatci dětem od útlého věku ukazuje, jak tvořit jednoduché programy nebo pracovat s roboty a v budoucnu se třeba právě programováním živit.

Přesto zůstává mezi veřejností představa, že na počítačích děti mohou jen hrát hry. Že školáci, ale nejen oni, mohou na „kompech“ také něco tvořit, chce kroužek programování ukázat i dospělým. Na listopad připravil otevřené hodiny pro celé rodiny. Dospělí mohou přijít s dětmi a vidět, že na hraní počítačových her není v kroužku ani čas, ani chuť. Samotné programování totiž děti baví.

„Jedná se o ukázkové hodiny pro děti s rodiči. Každé dítě si může přivést jednoho rodiče, prarodiče či staršího sourozence, strýčka, tetičku a přijít si vyzkoušet práci v našich kroužcích. Děti si společně s rodiči vytvoří program v programovacích jazycích Baltík nebo Scratch, naprogramují Ozobota, zkusí programování na destičce Micro:bit a v neposlední řadě postaví Legorobota Mindstorms a pokusí se ho rozhýbat,“ popsala obsah otevřených hodin vedoucí kroužků programování Martina Moravcová.

Většina zmíněných aktivit je pro školáky. Ale například čarování s Baltíkem je hra s kreslením i pro předškoláky, protože se pracuje s obrázky a znalost čtení není nutná.

Otevřené hodiny budou probíhat o sobotách 16., 23. a 30. listopadu. Přesné časy jsou na webových stránkách www.baltikzatec.cz. Přes tento web je také nutné se na ukázky přihlásit kvůli omezené kapacitě učebny v budově O. Březiny 2895 (proti správě a údržbě silnic).

Práci s počítači a robotice se věnují vedle zmíněného kroužku také žatecké školy. Moderní trend podporuje i město Žatec. Právě kvůli tomu chystá v rekonstruovaném Kapucínském klášteře robotické centrum. Ústecký kraj zase podporuje žatecké úsilí o vytvoření technického klubu.

Tomáš Kassal

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru