Žatec: O významných změnách územního plánu se bude jednat znovu
ilustrační foto
Louny

Žatec - Čtyři významné změny Územního plánu Žatec projednávali zastupitelé města na své prosincové schůzi, ani jednu ale neschválili. V případě pozemků pro sportovní halu a parkoviště pod hradbami nebylo přijaté vůbec žádné usnesení. Hned na příštím jednání se proto oběma problémy budou zastupitelé zabývat znovu.

Legislativa totiž v případě projednávání změn územního plánu ukládá, že musí být přijato usnesení, ať už kladné či záporné. Proto se oba body vrátí na program jednání hned v lednu.

Všechny projednávané změny jsou důležité pro další rozvoj města, takže vedení města by jejich další projednávání navrhlo i bez toho, že to nařizuje zákon. „O nové sportovní hale se v Žatci mluví patnáct let. Původně jsme vybírali z osmi variant, tato se jeví jako nejvýhodnější,“ řekl místostarosta Žatce Radim Laibl. „Parkování v centru města je dlouhodobý problém, který chceme řešit zpoplatněním. Nechceme to ale udělat bez toho, aniž bychom nabídli náhradní řešení,“ uvedl k dalšímu tématu druhý místostarosta Jaroslav Špička.

V obou případech zastupitelé neschválili navrhovanou změnu kvůli tomu, že nenašli shodu v některých konkrétních bodech, o kterých se dlouho diskutovalo. Nikdo ale nezpochybnil základní myšlenky: Bude se stavět jak nová sportovní hala, tak parkoviště pod hradbami a nový skatepark.

Změny územního plánu, které se týkají pozemků pro nový park v ulici Stavbařů a pro bytovou výstavbu ve směru na Bezděkov, usnesení mají a není zákonnou povinností zastupitelstva je projednávat znova. Přesto se jimi město bude dál zabývat, protože obě území patří do budoucna k důležitými rozvojovým lokalitám Žatce.

Projednávané návrhy změn ÚP Žatec:

1) Změna využití pozemků v ulici Volyňských Čechů (vlevo od výpadovky na Holedeč), se kterými se nyní počítá pro kolektivní bydlení a kde se měly stavět bytové domy. Nové využití má být na Občanské vybavení – sport, konkrétně se zde počítá se stavbou úplně nové sportovní haly.
2) Změna využití pozemků pod městskými hradbami (pod Nákladní ulicí), kde je v současné době skatepark. Změna by spočívala ve vypuštění plochy Občanské vybavení – sport a rozšíření plochy Dopravní infrastruktura – ostatní plochy.
Město plánuje upravit pravidla pro parkování v městské památkové rezervaci, konkrétně zpoplatnit delší stání vozidel v centru města. Nejprve ale chce nabídnout občanům alternativu, a to parkování v těsné blízkosti centra. Nová parkovací plocha pro zhruba 70 vozidel má zasahovat i do současného skateparku. Ten hodlá město vybudovat zcela nový, jen není zatím není shoda, zda na stejném, nebo jiném místě.
3) Změna využití pozemků v ulici Stavbařů, kde má na současném poli vzniknout zcela nový park (s pracovním názvem Lipovka) včetně vodní nádrže. Návrh změny počítá s tím, že současné využití Bydlení kolektivní, Veřejná prostranství – zeleň a Veřejná prostranství se změní na plochu Veřejná prostranství – zeleň.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru