Nová výstava ve Staré papírně připomíná konec roboty a kult Hanse Kudlicha
Na 25 výstavních panelech se dozvíte o osobnosti, životě i pomnících Hanse Kudlicha. Foto zdroj: web muzea
Louny

Žatec - Revoluční události v Evropě roku 1848, konec roboty a hlavně osobnost Hanse Kudlicha, který se na zrušení poddanství významně podílel, ukazuje nová výstava ve Staré papírně. Putovní výstavu Hans Kudlich – osvoboditel sedláků připravilo chomutovské oblastní muzeum. Regionální muzeum K. A. Polánka v Žatci expozici doplnilo dalšími materiály.

Hans Kudlich, na jehož počest se po celé Evropě stavěly pomníky a rozhledny, měl totiž vztah i k Žatci. Pomník k jeho uctění stával v prostoru pod Lüdersdorfovou kartonážkou. „Základní kámen pomníku byl položen roku 1888 a osobně se ho zúčastnil i Hans Kudlich. K odhalení pomníku došlo v roce 1990 a zúčastnil se jej opět i Hans Kudlich. V Žatci se k těmto událostem tradičně pořádaly velké oslavy s proslovy, pochodem, byla vydána pamětní medaile,“ popsala tehdejší zvyky v Žatci historička Polánkova muzea Milada Krausová.

Politik Hans Kudlich byl za své snahy o zrušení roboty uctíván mezi rolníky a sedláky. Ne všichni jej ale milovali. V Rakousku-Uhersku i Německu byl za svou činnost odsouzen k smrti a musel uprchnout do USA. Vracet do Evropy se mohl až po čase.

Oblíben nebyl ani mezi Čechy. Mohl si za to i sám, protože o Češích se vyjadřoval poněkud přezíravě. „Mluvil o nich jako o národečku, podle něj Slované nikdy nemohou mít vlastní stát. Proto jej Češi moc rádi neměli,“ vysvětila M. Krausová.

Není proto divu, že hned po roce 1945 byl Kudlichův pomník odstraněn. Dodnes se ale z poměrně velké stavby zachovaly čtyři desky, aktuálně vystavené právě ve Staré papírně.

V každém případě se Kudlichův kult podepsal na krajině i podobě veřejných prostranství v Česku i celé střední Evropě. Jeho pomníky či rozhledny byly v okolí kolem Žatec třeba v Podbořanech, Liběšicích či Hrušovanech.

Výstava, která by díky kompletním informacím na 25 panelech mohla být atraktivní hlavně pro školy, potrvá ve Staré papírně do 28. března.

(kas)

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru