Od košilky k rubáši. Nová výstava v žateckém muzeu přiblíží narození a smrt v české lidové kultuře
ilustrační foto: CC0
Louny

Žatec - Regionální muzeum K. A. Polánka v Žatci zve na slavnostní zahájení první části výstavy Od košilky k rubáši aneb Narození a smrt v české lidové kultuře, které proběhne ve čtvrtek 20. února 2020 od 17 hodin v hlavní budově muzea.

Výstava přibližuje lidové zvyky a obyčeje v lidském životě související z narozením a úmrtím. Z našeho současného života vymizela většina rodinných oslav a rituálů spojených s prvními a posledními věcmi v existenci člověka.

„Výstavu pořádáme ve spolupráci s Regionálním muzeem v Chrudimi. Vzhledem k objemnosti této putovní výstavy, jsme museli přistoupit k rozdělení na dvě části. První část Od košilky... se věnuje narození dítěte, obsahuje období těhotenství, pokračuje přes porod, práci porodních babiček až po období šestinedělí a úkony, které souvisejí se křtem. Ukážeme například kolébky, povijany, zavinovačky, hračky, koutnice, křestní stuhy, čepečky a mince, obsah kufříku porodní báby, vysvětlíme, co je to hejčedlo. V interaktivním koutku si vyzkoušíme, jak se přebalují miminka a mnohé další", přiblížila první část výstavy Jitka Krouzová, vedoucí výstavnicko-propagačního oddělení muzea.

Velké poděkování za půjčení církevních obleků patří Otci Vilémovi z Římskokatolické farnosti Liběšice u Žatce. Výstava potrvá do 17. května 2020. Na druhou část výstavy K rubáši... se zájemci mohou v žateckém muzeu těšit na podzim od 10. září.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru