Dobrovolní hasiči ze Žatce letos slaví 150 let! Program nadchne malé i velké návštěvníky
Dobrovolní hasiči ze Žatce letos slaví 150 let! Foto zdroj: město Žatec
Louny

Žatec - Sbor dobrovolných hasičů města Žatec je pobočný spolek Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska, které je jedním z největších spolků v České republice. Založení sboru je datováno dne 3. dubna 1870. Sbor počínaje rokem 2020 tvoří členskou základnu dvacet dva řádných členů.

Hlavním cílem sboru je získávání mladých členů, kteří jsou systematicky připravováni pro bezproblémový vstup do Jednotky sboru dobrovolných hasičů města Žatec, dále preventivně-výchovná činnost, která má již ve sboru dlouholetou tradici, protože se podílejí na řadě významných akcí. Ty jsou spojeny s ukázkou hasičské techniky, vybavení hasičů, ale hlavní důraz kladou hasiči na školení požární ochrany a ochrany obyvatelstva pro širokou veřejnost.

Znalosti, dovednosti a nároky na dobrovolné hasiče jsou dnes prakticky totožné, jako na kolegy z profesionálních sborů. Mnoho členů žateckých dobrovolných hasičů se stalo i hasiči profesionálními a to je velký úspěch.

"Chtěl bych zde vzpomenout na členy sboru, kteří již bohužel nejsou mezi námi a jejich práce pro dobrovolné žatecké hasiče a pro oblast požární ochrany přispěla k jejímu rozvoji. Dlouholetý starosta sboru pan Josef Hofmann, také bývalý profesionální hasič, který celý život zasvětil hasičské problematice a obdržel ocenění Titul Zasloužilý hasič za celoživotní práci v požární ochraně, členem sboru byl od roku 1956. Dále pan Otakar Elznic, který byl členem sboru od roku 1945, v roce 1960 se stal náčelníkem Okresní inspekce požární ochrany, kterou vedl až do roku 1988, kdy odešel do zaslouženého důchodu. I pan Elznic získal Titul Zasloužilý hasič za celoživotní práci v požární ochraně," uvedl starosta SDH Žatec Lukáš Job.

Členové sboru se aktivně podílejí na činnostech v rámci okresních, krajských odborných rad prevence a ochrany obyvatelstva a ve výkonných výborech Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska.

"16. května 2020 oslaví náš sbor 150leté výročí založení sboru. Oslavy se budou konat na náměstí Prokopa Velkého a v Kapucínské zahradě v Žatci, kde bude připraven pro návštěvníky bohatý a pestrý program, který bude zaměřen na statické a dynamické ukázky jednotlivých záchranných a bezpečnostních složek, součástí bude i řada preventivně výchovných soutěží určených pro malé návštěvníky," uzavřel Lukáš Job.

Akci významnou měrou podporuje královské město Žatec.

2102program

(Lukáš Job, starosta sboru)

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru