Nový týden začal mimořádně nízkými teplotami, bylo až 22 pod nulou. Jak bude dále?
V úterý počítejte s vymetenou oblohou. Ilustrační foto: e-deniky.cz
Louny

Lounsko - Na 23. březen připadl Světový den meteorologie. Letos jej doprovodily slušné mrazy, na mnoha místech se totiž dočkali největšího mrazu za uplynulý více než rok. Budeme se s teplotami hluboko pod dlouhodobým průměrem potýkat také v nadcházejících dnech?

Nejchladnějším místem Česka se stala šumavská Jezerní slať, kde byla zlehka pokořena hranice -22,0 °C. V rámci Ústeckého kraje k nejchladnějším místům patřilo krušnohorské Výsluní, ležící asi 7 km východně od vodní nádrže Přísečnice, které naměřilo -10,2 °C. Během meteorologické zimy, tzn. ve dnech 1. prosince 2019 až 29. února 2020, ve Výsluní hranice -10 °C nepadla. Nejchladněji bylo 29. prosince, a to -9,6 °C. Pod -10 °C v pondělí ráno rtuť teploměru klesla i v obci Dlouhá Louka (Osek), krátce po 6. hodině tam teploměr ukázal -10,1 °C. Velmi chladno bylo mj. v Žatci, a to -9 °C. Taková zima nebyla ani na některých místech arktického souostroví Špicberky.

Jinde převažovala minima mezi -5 až -8 °C. Jako v Ústí nad Labem, jež zaznamenalo -5,7 °C. Ještě mrazivější 23. březen metropole Ústeckého kraje prožila před 7 lety, kdy bylo -11 °C. Příkladem v Litvínově kolem půl sedmé naměřili -7,4 °C, což znamená, že tam měli větší zimu než v norském Hammerfestu, které patří k nejsevernějším městům starého kontinentu (nachází se necelých 2 300 km severně od Litvínova) a které tou dobou naměřilo 2 °C, tedy o takřka 10 °C více.

Pondělí začalo mrazem, ale také nebem zalitým sluncem. Můžeme se na sluneční paprsky těšit i v blízké přítomnosti?

ÚTERÝ 24. BŘEZNA

Pod taktovkou tlakové výše se středem nad Pobaltím bude rovněž úterní den. Díky tomu lze očekávat minimum oblačnosti. Minimem je v tomto případě míněno nic, po dobu všech 24 hodin na obloze nenajdeme jediný mráček. Nejvyšší odpolední teploty okolo 3 až 7 °C.

STŘEDA 25. BŘEZNA

V polovině pracovního týdne se toho mnoho nezmění. Nad Pobaltím, přesněji definováno nad pomezím Běloruska a Litvy najdeme střed tlakové výše, jejíž jižní strana bude nadále plně ovlivňovat počasí v České republice. A tak prožijeme další, co se počasí týče nádherný den nanejvýše bohatý na modrou oblohu a sluneční paprsky. Teploty vzhledem k východnímu proudění zůstanou fakticky totožné, přes den okolo 3 až 7 °C, ráno kolem -3 až -7 °C, sem tam -7 až -10 °C.

ČTVRTEK 26. BŘEZNA

Vítr, pořád klidný, se změní na jihovýchodní, v důsledku čehož se nepatrně oteplí. Nejvyšší odpolední teploty konkrétně zamíří k hodnotám okolo 7 až 11 °C, ráno nabídne minima kolem -1 až -5 °C. Státy ležící jihovýchodně od naší republiky bude tak jako v předchozích dnech sužovat maximum oblačnosti a srážky. Neb vítr povane od jihovýchodu, je jisté, že k nám doručí trochu oblačnosti ze zmíněných států. Srážky nicméně žádné. Nejvyšší odpolední teploty okolo 8 až 12 °C, ráno v minimu kolem -1 až -5 °C.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru