Louny, Žatec – Poslední volný den mají školáci v České republice. První zářijový den jim znovu začnou školní povinnosti. Další volno ale na sebe nenechá čekat nekonečně dlouho. Bude už na konci října. A jaké další prázdniny děti a studenty čekají?

Období školního vyučování ve školním roce 2015/2016 začne ve všech základních školách, středních školách, základních uměleckých školách a konzervatořích v úterý 1. září 2015. Vyučování bude v prvním pololetí ukončeno ve čtvrtek 28. ledna 2016. Období školního vyučování ve druhém pololetí bude ukončeno ve čtvrtek 30. června 2016.

Podzimní prázdniny připadnou na čtvrtek 29. října a pátek 30. října 2015. Vánoční prázdniny budou zahájeny ve středu 23. prosince 2015 a skončí v neděli 3. ledna 2016. Vyučování začne v pondělí 4. ledna 2016.

Jednodenní pololetní prázdniny připadnou na pátek 29. ledna 2016.

Jarní prázdniny v délce jednoho týdne jsou podle sídla školy stanoveny takto:

 Termín  Okresy
1. 2. -  7. 2. 2016 Kroměříž, Uherské Hradiště, Vsetín, Zlín, Praha-východ, Praha-západ, Mělník, Rakovník, Plzeň-město, Plzeň-sever, Plzeň-jih, Hradec Králové,  Teplice, Nový Jičín
8. 2. - 14. 2. 2016 Česká Lípa, Jablonec nad Nisou, Liberec, Semily, Havlíčkův Brod, Jihlava, Pelhřimov, Třebíč, Žďár nad Sázavou, Kladno, Kolín, Kutná Hora, Písek, Náchod, Bruntál
15. 2. - 21. 2. 2016 Mladá Boleslav, Příbram, Tábor, Prachatice, Strakonice, Ústí nad Labem, Chomutov, Most, Jičín, Rychnov nad Kněžnou, Olomouc, Šumperk, Opava, Jeseník
22. 2. - 28. 2. 2016 Benešov, Beroun, Rokycany, České Budějovice, Český Krumlov, Klatovy, Trutnov, Pardubice, Chrudim, Svitavy, Ústí nad Orlicí, Ostrava-město
29. 2. - 6. 3. 2016 Praha 1 až 5, Blansko, Brno-město, Brno-venkov, Břeclav, Hodonín, Vyškov, Znojmo, Domažlice, Tachov, Louny, Prostějov, Karviná
7. 3. - 13. 3. 2016 Praha 6 až 10, Cheb, Karlovy Vary, Sokolov, Nymburk, Jindřichův Hradec, Litoměřice, Děčín, Přerov, Frýdek-Místek

Velikonoční prázdniny připadnou na čtvrtek 24. března a pátek 25. března 2016. Hlavní prázdniny budou trvat od pátku 1. července 2016 do středy 31. srpna 2016.

Ministryně chce mít spokojené učitele i žáky

„Mým plánem je podpořit rozvoj školství jak legislativně, tak i finančně. Chci co nejkvalitněji připravit realizaci společného vzdělávání a dokončit projednávání novely zákona o pedagogických pracovnících a vysokoškolského zákona,“ to jsou podle slov ministryně školství Kateřiny Valachové priority jejího resortu pro nový školní rok 2015/2016.

Plány a cíle ministryně představila spolu s náměstkyní sekce legislativy a strategie Danou Prudíkovou a náměstkem sekce vzdělávání Jaroslavem Fidrmucem. „Změn je celá řada a posouvají nás ke strategickým cílům ministerstva školství. Hlavním cílem všech těchto změn, které nás v tomto školním roce čekají, by měli být spokojení žáci a spokojení učitelé,“ řekla ministryně školství.

Navýšení rozpočtu o 2,3 mld. Kč, které se ministryni Kateřině Valachové podařilo dohodnout s ministrem financí, zajistí pedagogům i dalším zaměstnancům škol zvýšení platu v průměru o 3 % již od listopadu tohoto roku. Ministerstvo školství počítá také s navýšením prostředků na asistenty pedagoga tak, aby byla zajištěna kontinuita financování již přiznaných úvazků, ale také zajištění financování nově vzniklých požadavků. Dále je v poslanecké sněmovně před závěrečným jednáním návrh, který určí minimální délku pracovního poměru pro učitele na 12 měsíců, čímž by měla skončit praxe, kdy jsou učitelé na prázdniny propouštěni a v září opět přijati zpět. Změny se dotknou také maturantů, kdy bude moci ředitel školy stanovit, že povinnou zkoušku z cizího jazyka lze nahradit mezinárodní jazykovou zkouškou.

Pozitivní změny čeká také oblast sportu. Ministerstvu školství se totiž podařilo získat dalších 500 miliónů korun na sportovní aktivity a celková částka pro sport tak činí 3,5 miliardy korun. Z těchto peněz bude ministerstvo školství podporovat činnost tělovýchovných jednot, mládeže, sportovců se zdravotním postižením a mladých talentů. Chystaná novela zákona o podpoře sportu pak pomůže efektivněji využívat právě prostředky určené na sport.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru