Stovky lidí přilákal o víkendu Stekník a program o letních tradicích
Foto zdroj: Město Žatec
Louny

Stekník - Neobvyklé prohlídky si pro návštěvníky o minulém víkendu připravil zámek Stekník. V rámci programu Léto na zámku představili průvodci známé i pozapomenuté tradice a zvyky. Program doplnila řemesla na nádvoří, občerstvení či prohlídky zámeckých zahrad.

Zámek Stekník se letos musel vypořádat, stejně jako celé Česko, s omezeními kvůli pandemii koronaviru. Kvůli ní například odpadlo plánované rytířské odpoledne. Protože ale návštěvníci mají zájem o Stekník stále víc, připravili pracovníci zámku jiný program – právě o různých zvycích.

V kapli se tak v rámci prohlídky povídalo o poutích (a také zpíval Žatecký příležitostní sbor) a návštěvníci se na chvíli proměnili v poutníky. Vkuchyni šla řeč o chlebu, v hlavním sále byly tématem dožínky. V sala terreně byla k vidění studánka, s níž bývala spojená slavnost královniček – svěcení studánek. V patře zámku průvodci vyprávěli o senoseči a zvycích s ní spojených.

Při prohlídce došlo i na svátek spojený s Janem Křtitelem a hledáním pokladů. Nechyběla povídání o chmelu, vinobraní či dožínkách. „Podtitulem program byly tradice známé i neznámé, které jsme chtěli představit. Některé se dochovaly dodnes, jako naše Dočesná, jiné zanikly a chceme je opět připomenout,“ vysvětlila kastelánka zámku Stekník Jana Zajíčková.

Během dvoudenního programu dorazily na Stekník stovky lidí. Zájem potvrdil letošní oblibu zámku v moři chmelnic, jak se Stekníku říká. „Jsme v Ústeckém kraji jedním ze zámků, které mají největší nárůst návštěvnosti. Jsme za to samozřejmě rádi,“ zdůraznila Jana Zajíčková.

Zájem o Stekník ze strany návštěvníků pak nejvíc pomůže samotnému zámku, neboť to podpoří plánované investic do rozvoje a obnovy celého areálu. K prioritám patří vylepšení zahrad, nová fasáda, ale také další vylepšování interiérů.

O významu zámku pro Žatecko vypovídá i to, že i s celou obcí a okolní krajinou má být součástí statku, který bude navrhován pro zápis na seznam Světového dědictví UNESCO.

(Tomáš Kassal)

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru