V Žatci se dnes otevřelo nové muzeum. Návštěvníky naplní spoustou zážitků!
Foto zdroj: město Žatec
Louny

Žatec - Muzeum pivovarnictví Žatecka se dnes otevřelo v nově rekonstruované budově na Žižkově náměstí vedle Žateckého pivovaru. Otevřené bude vždy od středy do neděle od 10 do 17 hodin.

Nové muzeum vybudoval Žatecký pivovar v domě čp. 85. Kulturní památka s kamenným portálem ze 13. století byla ve špatném stavu, ale během 20 měsíců se změnila v chloubu města. Pivovar na rekonstrukci objektu využil dotaci z výzvy Ministerstva pro místní rozvoj. Z celkové částky 14 milionů získal pivovar 85 procent, zbytek nákladů hradil ze svého.

„Je to logické pokračování toho, o co snažíme už dvacet let. A to, že vařit pivo není jen tak a že je to součást naší kultury,“ vysvětlil vznik muzea obchodní ředitel Žateckého pivovaru Radek Vincík.

Samotné muzeum tvoří vedle vstupního přízemí čtyři místnosti v patře domu a sklep. „Jedna místnost se zabývá vařením piva v Žatci od středověku po založení měšťanského pivovaru v roce 1801. Druhá místnost se věnuje samotnému měšťanskému pivovaru po rok 1989.

Třetí místnost je technologická, je možné si i zahrát hru nebo si prohlédnout, jak se pivo vyrábí. Poslední místnost se zabývá pivovarnictvím na Žatecku. Dole ve sklepě je technologické video, které demonstruje, jak se vyrábělo pivo za první republiky,“ popsal muzeum autor expozice Milan Starec.

Expozice muzea zaujme návštěvníky svým moderním a osobitým provedením, kde kvantita je nahrazena kvalitou a malý prostor muzea je zastíněn velkými zážitky. Všichni pracovníci pivovaru pevně věří, že interiér a expozice muzea návštěvníka naplní zážitky a zároveň ho namotivuje k následné prohlídce Žateckého pivovaru, jejíž součástí je i degustace žateckého piva.

V Žatci se nacházejí i další zajímavosti spjaté s pěstováním chmele a vařením piva, jako například Chrám chmele a piva či Chmelařské muzeum, jejichž expozice jsou zaměřeny převážně na pěstování a následné zpracování chmele. I to byl důvod, proč při zpracování projektu rekonstrukce památky čp. 85 vznikla myšlenka vybudování Muzea pivovarnictví Žatecka, které by obě muzea doplnilo a návštěvníkům nabídlo pohled do historie pivovarů v regionu a historie vaření piva.

(kas)

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru