Odborníci v Žatci jsou připraveni pomáhat lidem, které trápí dluhy
Odborníci jsou připravení pomáhat lidem, které trápí dluhy. Foto: Město Žatec
Louny

Žatec - K prvnímu setkání dluhové platformy v Žatci došlo včera v Klíčence, tedy v prostorách Sociálního centra pro rodinu (SCR) v ulici Volyňských Čechů. Debata mezi odborníky, ale odpoledne i s účastí veřejnosti, probíhala v rámci projektu Žatec bez dluhů.

Dluhová problematika se nějakým způsobem dotýká činnosti všech spolků či neziskových organizací, jejichž zástupci se včerejšího setkání zúčastnili. Shodli se, že lidé, kteří se dostanou do dluhové pasti, často svůj problém ani nechtějí řešit, neradi o něm mluví, dlouho jej zlehčují – než zjistí, že situaci nejsou dál schopní řešit sami.

Právě pro tyto obyvatele Žatce nově slouží akreditovaná poradna, která pomůže i s oddlužením. Ještě nedávno bylo nutné kvůli oddlužení jezdit ze Žatce do jiných měst, například do Loun či Mostu, kde jsou ale akreditované poradny přetížené a klientům ze Žatce se ne vždy mohli jejich pracovníci plně věnovat.

Dluhy trápí každou generaci

Akreditovaná poradna vznikla v Žatci díky spolupráci města s Agenturou pro sociální začleňování a dotovanému projektu s názvem Žatec bez dluhů. Celá problematika je ale velmi komplikovaná a zdaleka se netýká jen lidí, které trápí exekuce. „Je důležité, aby se ty problémy začaly řešit dříve, než dojde k exekuci, což už je ta konečná fáze,“ upozornila Lenka Mangová Mottlová, která je odborným garantem projektu.

Zkušenosti odborníků potvrzují, že dluhy trápí obyvatele každého věku. Často způsobují rozpad rodin, nebo se naopak může kvůli dluhům zničit nadějný vztah mladých partnerů. Rodiče někdy zadluží své děti a ztíží jim start do života. Nebo naopak kvůli neúměrným požadavkům svých dětí, ať nezletilých či už plnoletých, spadnou do dluhové pasti rodiče, kteří by jinak finanční problémy neřešili.

Ze setkání mimo jiné vyplynulo, že úvěry, hypotéky a finanční závazky obecně se mají řešit nejlépe hned na začátku. „Ideální je dopředu dobře zvážit, zda je ten dluh vůbec potřebný. Je nutnost si uvědomit důsledky svého hospodaření,“ upozornila L. Mangová Mottlová.

Právě proto, aby si lidé rizika dopředu uvědomovali, je nutná prevence a osvěta. Proto se v rámci dluhového poradenství v Žatci rozjíždějí vzdělávací kurzy či přednášky o dluhové a finanční gramotnosti. Proto začala fungovat akreditovaná poradna, která může klienta provést až ke konečnému oddlužení. Proto jsou připravení odborníci, již se svými klienty debatují o jejich dluzích i v rámci jiných služeb.

Dluhová platforma v Žatci, jejíž první setkání včera proběhlo v Klíčence, má všechny tyto odborníky ze spolků a neziskových organizací spojovat. Při svých setkáních plánují spolupráci a mapují situaci ve městě. Svým klientům pak mohou buď pomoci s řešením problému, nebo ho odkázat na kolegy z jiné organizace, například právě z dluhové poradny, která má svou kancelář na poliklinice, kde je další pracoviště Sociálního centra pro rodinu.

(Tomáš Kassal)

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru