Chmelaři předali chmelový věnec starostce města Žatec
Chmelaři předali chmelový věnec starostce města Žatec. Foto zdroj: město Žatec
Louny

Žatec - Předseda Svazu pěstitelů chmele ČR Luboš Hejda a předseda CHMELAŘSTVÍ, družstva Žatec Zdeněk Rosa společně předali jménem chmelařů chmelový věnec starostce Žatce Zdeňce Hamousové. Letošní žatecká Dočesná, při které se tradičně chmelaři se zástupci města setkávají, byla zrušena kvůli koronaviru.

Sklizeň chmele v tuzemsku je v plném proudu, ale rychle se blíží její závěr. V tuto chvíli je zřejmé, že produkce bude podprůměrná co do množství, nižší asi o 20 % než v roce 2019, ale v dobré kvalitě co do obsahu alfa hořkých kyselin a všech pivovarsky cenných látek.

Pěkný vývoj rostlin chmele, od jara ovlivněný pozvolnými srážkami a příjemnými teplotami bez tropických dnů, dával předzvěst dobré úrody ještě na přelomu července a srpna. Bohužel, od července opakované střídání chladnějších a teplých dnů doplňované studenými nocemi a spolu s nedostatečnými srážkami v červenci a počátkem srpna přivodily chmelu újmu, kdy se jeho růst téměř zastavil, nakvetlý chmel dobře neodrostl. Přidaly se škody na mnoha hektarech chmelnic způsobené kroupami a vichřicí strženými štoky a pádem celých chmelnic na výměře zhruba 60 ha.

Zdravotní stav chmele je dobrý díky péči všech pěstitelů chmele, kteří udrželi silný výskyt chmelových škůdců a chorob pod prahem hospodářské škodlivosti.

Veškeré údaje o sklizni jsou dosud jen kvalifikované odhady, přesné informace o výši sklizně zveřejní ÚKZÚZ na počátku prosince.

Česká republika je třetím největším producentem chmele na světě a nadále dominuje v segmentu nejkvalitnějších jemně aromatických odrůd chmele jedinečným Žateckým poloraným červeňákem, který je pěstována na téměř 85 % výměry chmelnic, tj. na 4 216 ha.

(czhops)

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru