Chtějí stavět bytovku v záplavové zóně? A za téměř dvojnásobek ceny. Zastupitel upozornil na nesrovnalosti
Podle databáze vodohospodářských dat DIBAVOD spadá lokalita u Podvineckého potoka v ulici Jarní zahrada do záplavových území a aktivní zóny, která představuje území, jenž při povodni odvádí rozhodující část celkového průtoku, a tak bezprostředně ohrožuje život, zdraví a majetek lidí. Foto: Redakce
Louny

Kryry - V Kryrech na Podbořansku nechce vedení města ustoupit od výstavby bytového domu. Ten má být oproti původním plánům hrazen z městského rozpočtu.

Ruku PRO zvedlo devět ze třinácti zastupitelů. Jeden z opozičních se je marně snaží přesvědčit o nedomyšlenosti, podivnostech a rizicích stavby, zejména v současné době.
Kryrští zastupitelé na svém posledním jednání schvalovali vítěze výběrového řízení a podpis smlouvy o dílo. Dům, v němž má vzniknout sedmnáct bytových jednotek, má za zhruba 25 milionů korun bez DPH stavět Stavební a obchodní společnost Most.

Zastupitel Petr Starý (Moje Kryry) předložil protinávrh, v podstatě zamítnutí, aby se nyní podepisovala smlouva a financoval projekt, o kterém ani není známo, zda si jej veřejnost přeje a zda na něj obec má peníze, když nedostala dotaci.

Petr Starý podotýká, že nemá problém s průběhem výběrového řízení ani není proti podpoře bytů pro mladé či seniory a podobně. Ale město jde podle něj do nemalého finančního rizika. Kromě toho není známa cena celkového díla, výše DPH, možných víceprací, zajištění příjezdových komunikací, nutných úprav v okolí objektu a podobně. „Za minimálně 30 milionů tak prý město získá majetek v hodnotě 18 milionů,“ shrnuje svůj odhad.

„NEZNÁME CENU, SMLOUVU, POJIŠTĚNÍ, NIC…“

„Již dříve jsme předkládali zastupitelům důvody, proč zmiňovaná výstavba není šťastná. Jednalo se například o nevhodnost lokality, a to za prvé z důvodu umístění stavby vzhledem k urbanistické dispozici ´na mokré louce´, kdy mimo jiné jde o zahrádkářskou kolonii, navíc s obavou ze vzniku vyloučené lokality,“ zmiňuje opoziční zastupitel.

Pozemek u Podvineckého potoka je nevhodný také z hlediska zařazení Českou asociací pojišťoven do 4., tedy do nejméně vhodné zóny z pohledu rizika záplav. „Dle poskytnuté rozvahy pojištění musí majitel počítat s 90%ní spoluúčastí. Kalkulace k tomu neexistuje, protože není dosud známá celková cena - ani náklady na budoucí provoz a správu objektu, dokonce ani to, zda jej bude spravovat obec či nikoli,“ zdůrazňuje politik.

Starý již nedávno upozorňoval i na neoprávněný postup ve věci výkupu pozemků, které starosta odkoupil bez vědomí a usnesení zastupitelstva. „Později se ukázalo naše zjištění jako oprávněné. Zastupitelstvo města muselo sjednat nápravu, na náklady obce. A bylo velkým štěstím, že mohlo podmínky Ministerstva vnitra splnit jen díky tomu, že byl vyhlášen krizový stav – jinak by náprava v termínu možná nebyla a důsledky pro starostu i zastupitele by mohly být právně a trestně-právně fatální,“ podotýká komunální politik.

OBČANŮM VSTUP ZAKÁZÁN?

Vadí mu také způsob a rozsah komunikace s občany města o takto zásadní investici. „Jinými slovy… Nikdo se jich neptal na jejich názor! Naopak, zastupitelé přímo zamítli možnost veřejného projednání s občany. Nekonal se průzkum zájmu veřejnosti. O jednáních zastupitelů neinformuje radniční periodikum a úřední desky v jednotlivých obcí spadajících pod Kryry sotva něco zveřejňují, když tam jsou zápisy naposledy z roku 2019,“ nechápe, jak je možné takto doslova bránit lidem, aby mohli nejen rozhodovat, ale i dokonce vědět.

Ukazuje zápisy z jednání zastupitelstev a dokládá, že stavba se měla realizovat jen “v případě získání dotace od MMR”, a tu obec nezískala. „Dokonce nevíme, zda vůbec žádala (stát přitom v současnosti dotace na výstavby bytů nabízí),“ poznamenává.

Kromě jiného prý zastupitelé neviděli finální Smlouvu o dílo, která má být s dodavatelem uzavřena. „Konkrétně v oboru stavebnictví je Smlouva o dílo naprosto zásadním dokumentem s ohledem na možnost sankcí při neplnění, záručních lhůt atd. Přitom například na minulém jednání jsme jako zastupitelé schvalovali Smlouvu o nájmu pozemku a všichni víme, že i v tak jednoduché smlouvě bylo hned několik připomínek a následně provedených změn,“ vysvětluje Petr Starý.

VŠUDE SE ŠETŘÍ, JEN V KRYRECH NEMUSÍ?

Naprosto zásadním důvodem, proč akci zrušit, vidí spolu s dalšími třemi zastupiteli v ekonomické rovině. „Kde v budoucnu vezmeme případné chybějící peníze? Vzhledem ke koronavirové situace nikdo neví, co bude příští rok,“ namítala i opoziční zastupitelka Jana Trinerová.

I další tři zastupitelé souhlasně namítají, že zejména z důvodu koronavirové krize a zkrácení obecních rozpočtů by město mělo investovat opatrně. Opírají se také o schválenou Strategii rozvoje Města Kryry pro roky 2018-2022, kde se operuje pouze s částkou 15,5 milionu. „Pouze tato částka je uvedena ve schválené Strategii rozvoje města Kryry pro roky 2018-2022 a je s ní kalkulováno i návazných rozpočtech města,“ shodují se.

Sdružení místních samospráv vydalo odhad poklesu předpokládaných daňových výnosů obcí pro rok 2020 a v něm je přímo pro Kryry kalkulováno s poklesem příjmů až o 10 milionů korun. Město Kryry má v současné době podle starosty Miroslava Brdy na svých účtech zhruba 46 milionů korun. „Vzhledem k nutným závazkům - mzdy, provoz, rozpracované projekty - rozhodně nemáme možnost financovat tento projekt. Máme rozestavěné hřiště, může se stát něco s kanalizací, vodovodem.., a nevíme, co bude dál,“ míní Starý.

CO NA TO ŘÍKÁ STAROSTA?

Starosta Miroslav Brda označil výše uvedené důvody za zastrašování zastupitelů. „Toto jsou důvody, jasné a zřejmé, proč nepodpořit Strategii rozvoje a nestavět v Kryrech nic,“ reagoval na slova Petra Starého kryrský starosta, podle kterého má obec krom jiného 20 milionů korun blokovaných z prodeje bytů. A ty mají být použity na výstavbu nových bytů v Jarní Zahradě.

K námitkám, že zastupitelstvo zamítlo veřejně projednat věc s občany, uvedl: „Veškeré věci se projednávaly, visely na úřední desce, lidé se s tím mohli kdykoli seznámit. Takže já nevidím důvod… Naopak je to krok k naplnění Strategie. Všichni mluvíme o tom, že je potřeba stavět, že je potřeba byty pro mladé lidi,“ namítá ke kritice s tím, že teď to prostě vedení města chce konečně udělat a je ve fázi, kdy už na to má finanční prostředky a má i vyřešené pozemky.

Petr Starý jej nabádá k obezřetnosti i proto, že už při nákupu pozemků došlo k nezákonným postupům, které muselo zastupitelstvo řešit: starosta odkoupil pozemky bez souhlasného usnesení městského zastupitelstva. Porušována jsou dle Starého další přijatá a závazná Usnesení.

Vše zmíněné by podle Petra Starého mohlo v budoucnu vést k obvinění zastupitelů z trestného činu „porušení povinnosti při správě cizího majetku“. Proto také na své kolegy nejen apeloval, ale rovněž požadoval, aby výsledek hlasování jednotlivých členů zastupitelstva byl do zápisu zanesen konkrétně, tedy jmenovitě. „Každý z nás slíbil ve svém zastupitelském slibu mimo jiné to, „že svoji funkci budu vykonávat svědomitě, v zájmu obce a jejich občanů“ …. chápáno všech občanů,“ říká závěrem.

 

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru