V Žiželicích a Holedečku budou po letech opět stavět vlaky! Zlepší se spojení hlavně o víkendu
ilustrační foto
Louny

Žatecko - Náměstek hejtmana Ústeckého kraje pro dopravu Jaroslav Komínek (KSČM) ve sředu oznámil, že s řádnou změnou jízdního řádu na železnici, tedy od 13. prosince 2020, budou opět zastavovat vlaky ve zrušených zastávkách Žiželice a Holedeček, na trati Chomutov - Žatec - Lužná u Rakovníka.

Požadovali to tak starostové obou obcí, Helena Makuková z Žiželic a Zdeněk Krejčík z Holedeče. Ústecký kraj vyhověl jejich požadavku.

Obě tyto zastávky dříve fungovaly, ale byly zrušeny. V Žiželicích vlaky nestavěly 10 let, v Holedečku 13 let. "Napravujeme tak špatná rozhodnutí, která učinili minulí představitelé Ústeckého kraje, a splácíme tak dluh našim občanům, kteří mají právo na kvalitní veřejnou dopravu. A tu jim má zajistit právě kraj," vysvětluje Jaroslav Komínek.

Osobní vlaky na trati Chomutov – Lužná u Rakovníka mají v cílové stanici návaznosti na rychlíky do Prahy. Zároveň se zlepší spojení do obou obcí o víkendu, kdy jezdí méně autobusů. Díky zastavení vlaků nemusí Ústecký kraj zavádět nové autobusové spoje, ušetří peníze a zlepší dopravní obslužnost za minimální náklady.

Obnovení obou zastávek bylo možné po změně dopravce v prosinci 2019, kdy místo Českých drah začala jezdit společnost Die Länderbahn. "Tato společnost nasadila modernější motorové jednotky RegioSprinter, díky kterým se podařilo zkrátit jízdní doby tak, aby se stíhalo zastavení v obou těchto zastávkách a zároveň vycházelo křižování vlaků na jednokolejné trati," pokračuje Komínek.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru