Nemáte je doma? Potravinářská inspekce zjistila potraviny s nebezpečným obsahem olova a hliníku
Foto: SZPI
Louny

ČR - Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistila při kontrole internetového prodeje dvě nebezpečné šarže potravin s vysokým obsahem olova a hliníku.

Jedná se o následující potraviny:

Křemelina prášek Allnature se skořicí, v balení: 300 g, s označením data minimální trvanlivosti do: 31/03/2025, šarže: 11/02/2021, výrobce: Allnature s.r.o., Březhradská 148, 503 32 Hradec Králové, ČR. Laboratorní rozbor potvrdil v potravině přítomnost hliníku v množství 6122,0 miligramů na kilogram (mg/kg). Vzhledem k tomu, že obsah hliníku ve výrobku při doporučeném denním dávkování mnohonásobně překračuje maximální tolerovatelnou dávku hliníku pro dospělého člověka, jedná se o potravinu škodlivou pro lidské zdraví.

Křemelina prášek Allnature, v balení: 300 g s označením data minimální trvanlivosti do: 31.12.2025, šarže: 250820, výrobce: Allnature s.r.o., Březhradská 148, 503 32 Hradec Králové, ČR. Laboratorní rozbor potvrdil v potravině přítomnost olova v množství 4,5 mg/kg. Vzhledem k tomu, že obsah olova ve výrobku stanovuje Nařízení (ES) č. 1881/2006 na maximálně 3,0 mg/kg, jedná se o potravinu škodlivou pro lidské zdraví.

Inspektoři nevyhovující vzorky odebrali na e-shopu www.prozdravi.cz. Provozovatelem e-shopu je společnost VIVANTIS a.s., Školní náměstí 14, 537 01 Chrudim.
Kontrolovaným osobám SZPI uložila zákaz uvádění potraviny na trh a zahájí správní řízení o uložení pokuty.

SZPI důrazně doporučuje všem spotřebitelům, kteří mají uvedené šarže potravin doma, aby je nekonzumovali.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru