Bude na cestu do školy svítit sluníčko? Je to možné. Ilustrační foto: CC0
Louny

Lounsko - Hurá, škola volá! Sice i tentokrát bude návrat žáků a studentů do školních lavic poznamenán déčkem, erkem a téčkem (dezinfekce, roušky, testy), nicméně přinejmenším spodní část atmosféry, tj. troposféra, bude mít dobrou náladu. A to díky tlakové výši, které soudružky a soudruzi ze Spolkové republiky Německo dali jméno Gaya. Ta do České republiky přinese nejen modrou oblohu, ale též sympatická teplotní maxima, pohybující se v rozmezí 20 až 24 °C.

31. srpna: Je to tady. Poslední den prázdnin a tím pádem i meteorologického léta. Ale o létě budeme moci jen snít. Proč? Protože do střední Evropy bude od severu proudit chladný, původem polární vzduch, a to mezi tlakovou výší Gaya a tlakovou níží Ove. Větší slovo bude mít tlaková níže, a proto až do západu slunce, plus minus, bude převážně oblačno s tím, že se místy objeví přeháňky či slabé bouřky, hlavně nad Krušnými horami. Po západu slunce oblačnosti ubude, v noci pak budou všude vidět hvězdy, neb bude jasno. Nejvyšší odpolední teploty okolo 13 až 17 °C, nejnižší ranní teploty kolem 14 až 10 °C.

1. září: Do cca 6:00 až 7:00 bude na celém území Ústeckého, jakož i Karlovarského, Plzeňského či Středočeského kraje jasno. Pak se začnou objevovat mraky. Jako první nad Krušnými horami, potom víceméně všude. Navzdory tomu nespadne ani kapka, takže tak. Poté, co slunce zmizí pod obzorem, se postupně vyčasí na jasno až skoro jasno. Středeční nejvyšší odpolední teploty zamíří k hodnotám okolo 16 až 20 °C, nejnižší ranní teploty zamíří k hodnotám kolem 11 až 7 °C, takže trošku zimička.

2. září: Ani čtvrteční ráno nebude deštivé, naopak – od Aše až po Varnsdorf jasno. Najdou se však místa, kde se žáci a studenti budou prodírat mlhou. Holt podzim už se ozývá... Všechny mlhy ale rychle usmrtí stále ještě silné slunce a vše zalijí sluneční paprsky. Předposlední den pracovního týdne bude celkem slunečný, především na východě, tj. Most až Děčín apod., jinde se přechodně budou honit mraky. Tak jako tak, srážkové úhrny budou na 100% nulové. Nejvyšší odpolední teploty okolo 18 až 22 °C, ojediněle 23 až 24 °C, nejnižší ranní teploty kolem 11 až 7 °C.

Počasí v minulosti

Před 20 lety, 1. září 2001, pršelo. Docela dost. Většina stanic v Ústeckém kraji naměřila 15 až 30 mm srážek (což znamená, že napršelo 15 až 30 litrů vody na metr čtvereční): Teplice 16 mm, Ústí nad Labem 19 mm, Roudnice nad Labem 23 mm, Děčín 25 mm, Doksy 29 mm. K nejdeštivějším městům tehdy patřil Varnsdorf, tamní stanice naměřila 46 mm.

Před 32 lety, 1. září 1989, klepali kosu. Přes den sice teploměry ukázaly 19 až 23 °C, sem tam až 24 °C (Ústí nad Labem mělo až 24,4 °C), avšak k ránu byla zima. Teplice zaznamenaly 4,5 °C, ale ledaskde rtuť klesla ještě níže: Žatec 4,0 °C, Varnsdorf 3,3 °C, Doksany 2,8 °C, Doksy 2,7 °C, v mrazových kotlinách na horách i slabě mrzlo.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru