V Holedeči začal velký archeologický výzkum! Odborníci tam budou zkoumat lokalitu z doby Keltů
Na fotografii je vidět tmavě zbarvený zahloubený dům, tzv. polozemnice. Foto: Obec Holedeč
Louny

Holedeč - Tento měsíc započal v Holedeči velký archeologický výzkum v lokalitě Bukovina, dnes ulice Luční. Zatím byla odkryta sídlištní jáma, která se bude prohledávat do hloubky 80 cm. Jedná se o velmi ojedinělou archeologickou lokalitu z mladší doby železné, tedy doby Keltů.

Výzkum bude probíhat minimálně do konce září a navazuje na dva předchozí, kdy byly nalezeny tzv. „Holedečské káči“. „To je osm hliněných předmětů cibulovitého tvaru, které se jinde nepodařilo dohledat. Dále tu odborníci nalezli athénskou keramiku z 5. století před naším letopočtem, jedná se teprve o druhé naleziště na našem území. Pak zde také objevili tzv. skytskou záušnici. Záušnice z Holedeče je teprve pátým exemplářem z Čech,“ uvedl k nálezům starosta Holedeče Zdeněk Krejčík.

Záušnice je drobný šperk tvořený měděným či bronzovým drátem potaženým stříbrem a stočeným do spirály. Na stejném místě byla nalezená i bronzová spona. „V tomto případě se jedná o nepříliš častou takzvanou maskovitou sponu, na které je plastickým způsobem znázorněna podobizna zvířete,“ doplnil starosta.

Že se v Holedeči nachází takto velmi archeologicky zajímavá lokalita, to bylo překvapení i pro některé místní. „Ty jo, to jsem ani nevěděla, že tady u nás máme takové naleziště,“ okomentovala jedna obyvatelka informaci na sociální síti.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru