Přichází krásné mariánské léto! Nepleťte si ho s babím
Ilustrační foto: CC0
Louny

Lounsko - Přestože začal meteorologický podzim, do České republiky se vrací léto. Vzestupná tendence denních maxim je patrná: 1. září okolo 22 °C (Dubicko, Kobylí, Plzeň atd.), 2. září okolo 24 °C (Dobřichovice, Most, Žatec atd.). Mimoto ubylo mraků, čtvrteční den byl na sluneční svit dost bohatý. A na vysoký počet slunečních hodin se můžeme těšit i o nadcházejícím, prvním podzimním víkendu, stejně jako na denní maxima až kolem letní pětadvacítky.

"Několikadenní slunečné a teplé období v první polovině září, které očekáváme v nadcházejících dnech, se nazývá pozdní léto (mariánské léto). Jedná se o nejvýraznější teplou singularitu měsíce září. Velmi často bývá pozdní léto (mariánské léto) nesprávně zaměňováno s babím létem," uvádí Český hydrometeorologický ústav. Jak tedy bude?

3. září: Slunečno (100% azuro bohužel ne), nejvyšší odpolední teploty v rozmezí 21 až 25 °C, nejnižší ranní teploty mezi 12 až 8 °C.

4. září: Slunečno (100% azuro bohužel ne), nejvyšší odpolední teploty v rozmezí 20 až 24 °C, nejnižší ranní teploty mezi 13 až 9 °C.

5. září: Slunečno (100% azuro bohužel ne), nejvyšší odpolední teploty v rozmezí 20 až 24 °C, nejnižší ranní teploty mezi 13 až 9 °C.

6. září: Slunečno (100% azuro bohužel ne), nejvyšší odpolední teploty v rozmezí 18 až 22 °C, nejnižší ranní teploty mezi 12 až 8 °C.

Aktuální výhled na období od 7. do 12. září uvádí denní maxima okolo 19 až 23 °C, později okolo 23 až 27 °C, nakonec (v neděli) okolo 17 až 21 °C.

Aktuální výhled na období od 13. do 18. září uvádí denní maxima většinou okolo 22 až 26 °C, ojediněle až okolo 27 °C. Následně se ochladí, nikterak brutálně.

Pořádné teplo bylo před 10 lety. Tenkrát ve dnech 3. a 4. září teploměry ukazovaly bezmála 30 °C. První den na některých místech Karlovarského, ale především Ústeckého kraje teplota překročila hranici 28 °C. Příkladem v Děčíně se zastavila na 28,4 °C, v Teplicích a v Žatci se vyšplhala na 28,8 °C. K nejteplejším místům patřily Doksany, a to s teplotou 29,0 °C. Druhý den byl ještě teplejší: Doksy 28,5 °C, Ústí nad Labem 28,8 °C, Doksany 29,2 °C, Děčín 29,4 °C. A pamatujete na úvod října 2011? I tehdy se Severočeši radovali ze slunečného a doopravdy letního počasí. V Doksanech odpoledne zaznamenali 26,9 °C, v Mostě lehce přes 26 °C.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru