Žatecký unikát. Jako oddávající působí u svateb matka se synem
Žatecký unikát: jako oddávající působí u svateb matka se synem. Foto: Tomáš Kassal
Louny

Žatec - Obdivuhodných 47 let už působí na žatecké radnici jako matrikářka Drahuše Laiblová. Navíc se díky ní a jejímu synovi může poslední tři roky Žatec chlubit i další neobvyklou skutečností – u svateb působí jako oddávající matka se synem.

Naposledy tuto neobvyklost zažilo v sobotu 11. září hned šest novomanželských dvojic, jež do společného života uvedl místostarosta a syn Radim Laibl společně s matrikářkou a maminkou Drahuší Laiblovou. „Mohu říci, že se mi s Radimem dělají obřady dobře, protože je pečlivý a vždy připravený,“ popsala úřední spolupráci se synem D. Laiblová. „Já jsem si nejprve myslel, že to bude moje výhoda, když mamka všechno zná, že mi poradí. Ale nakonec to bylo pro mne spíš zavazující a trošku stresující. Protože právě proto, že jsme rodina, tak se o to víc musím snažit, aby nedošlo k nějaké chybě,“ přiznal R. Laibl.

Společně už oddali řadu párů, a to nejen v Žatci, ale i v okolí, třeba na golfu v Bitozevsi. Unikátních zážitků ale má Drahuše Laiblová za sebou pochopitelně mnohem víc. „Zažila jsem svatby ve věznici Nové Sedlo, různě na zahradách i dalších méně obvyklých místech. K těm nejoriginálnějším patřila fotbalová svatba na hřišti, kde pak ženich slavnostně vykopl míč. Nebo když před lety přijeli vodáci po Ohři, přinesli loď na radnici, převlékli se a my je oddali. Oni se pak zase převlékli, vzali loď k řece a jeli dál. Úplně nejraději mám ale svatby na obvyklých místech, v obřadní síni na radnici nebo v Křížově vile. Jsem konzervativní, tam mi to přijde slavnostní a důstojné,“ vypráví dlouholetá matrikářka.

Zážitků má celou řadu právě díky zkušenostem. Na úřad, tehdy ještě Městský národní výbor v Žatci, nastoupila 19. srpna 1974. Krátce působila na odboru výstavby nebo školství, ale pak se uvolnilo místo na matrice a už odtud nikdy neodešla. „Asi dvakrát jsme uvažovala o změně. Pokaždé to ale dopadlo tak, že jsem šla na pohovor na jiné místo, vždy tady v Žatci, a tam mi řekli, že bych tu práci zvládla. Ale že mne prostě pořád vidí jako matrikářku, že to je místo pro mne. Takže jsem nikdy neodešla. A nelituji,“ říká Drahuše Laiblová.

I díky tomu se dočkala nejen společných obřadů se synem, jenž se po posledních komunálních volbách stal místostarostou. Oba své syny navíc dovedla jako matka k jejich svatebním obřadům, a pak se jako matrikářka podílela na samotném uzavření manželství. „Navíc spolu děláme i vítání občánků. Bratrovy děti měly vítání jinde, ale obě moje děti vítala i mezi občany Žatce,“ usmívá se Radim Laibl.

Jak dlouho spolu ještě budou u slavnostních obřadů v Žatci matka a syn Laiblovi, není jisté. D. Laiblová bude mít nárok na důchod, R. Laibla může za rok při volbách vystřídat někdo jiný. Jisté je, že ještě nějakou dobu se může Žatec chlubit originalitou, kdy u slavnostních obřadů na radnici působí matka se synem v roli matrikářky a místostarosty.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru