Jak zlepšit bydlení na sídlišti Jih? O rozvoji lokality debatovali místní se zástupci města
Zástupci města a lidé ze sídliště Jih 3 debatovali o rozvoji lokality. Foto zdroj: Město Žatec
Louny

Žatec - Debata zástupců města a Agentury pro sociální začleňování s obyvateli sídliště Jih 3, která se uskutečnila přímo na sídlišti v minulém týdnu, přinesla desítky zpráv a podnětů. Všechny informace se nyní zpracují a město s nimi bude dál pracovat.

Z debaty, ale i soupisu nápadů, jak zlepšit prostředí na sídlišti, se nyní tvoří přehledný zápis. Ten poslouží k upřesnění plánů, jak prostředí v ulicích Písečná a Dr. Kůrky vylepšit. Některé nápady mohou sloužit pro rozpracování projektů do rozpočtu města, jiné věci mohou navrhnout k realizaci sami obyvatelé sídliště v rámci participativního rozpočtu Tvoříme pro Žatec. Některé záležitosti, například co se týče čistoty a údržby, se mohou provádět i operativně.

Součástí setkání byl také stručný přehled projektů, které se v lokalitě provádí nebo chystají. Lidé se dozvěděli o plánu na rozšíření zeleně v rámci participativního rozpočtu, o soukromé dostavbě panelového domu u TESCO a o budování odpočinkové zóny u domu s pečovatelskou službou, které začne ještě letos na podzim.

Akce Potkáme se u Normy nebyla klasickým setkáním s veřejností. Schůzku koordinovali pracovníci Agentury pro sociální začleňování, kteří připravili model „world café“. Tedy debaty v menších skupinách, z nichž každá si dělala svůj zápis. Přitom si lidé mohli dát zákusek nebo kávu. Kdo se nechtěl zapojit do sezení u stolů, diskutoval v okolí. Díky službě CoolNa se nenudily ani děti, které si mohly malovat nebo hrát u jednoho ze stolů, takže rodiče se v klidu věnovali debatě o rozvoji sídlišti.

Agentura ve spolupráci s pracovníky městského úřadu připravila čtyři otázky, na něž lidé ve skupinách odpovídali: Jak se vám žije na sídliště? Co se vám tady líbí? Co byste tu chtěli změnit? Co chcete udělat vy sami, aby se vám tu žilo lépe?

Výsledkem byly poznámky a návrhy k zeleni, nepořádku, hluku, parkování, hřištím, ale i mezilidským vztahům. Zajímavým zjištěním bylo, že ač je sídliště považované za problémovou lokalitu, jeho obyvatelé, navzdory různým výhradám, často uváděli, že se jim tam líbí a bydlení má řadu výhod - například občanskou vybavenost a dostupnost k různým službám, od MHD přes školu po nemocnici.

Výsledkem setkání tak bylo poměrně klidné odpoledne s věcnou a konstruktivní diskuzí a mnoha nápady. Zda povedou k proměně a vylepšení sídliště, ukáže další práce se všemi podněty ze strany města, ale také zájem obyvatel sídliště.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru