Během Festivalu ptactva na Žatecku bylo okroužkováno 56 ptáků, k vidění byly i silně ohrožené druhy
Foto: Eva Krsková
Louny

Žatecko - Téměř tři a půl tisíce ptáků spatřili poslední zářijovou neděli účastníci Festivalu ptactva na Žatecku, který se konal u rybníků v nedalekých Kněžicích u Podbořan a v Žatci u řeky podél řeky Ohře.

Účastníci procházky v Kněžicích a Žatci nejen za pomocí dalekohledů ale i pouhým okem napočítali téměř k padesáti druhům z tří a půl tisíc jedinců. Nejvíce jich bylo v hejnu špačků obecných, kterých bylo na tři tisíce. Zaznamenán byl jeden exemplář červenky obecné, žluny zelené či motáka pochopa. Zajímavostí byli dva ledňáčci říční, kteří patří mezi silně ohrožený druh.

K Festivalu ptactva, jak už bývá s Ornilogickým spolkem R.O.S. Fénix tradicí, patří i představení kroužkování a povídání o opeřencích, kteří se zachytili v sítích. Člen spolku, Stanislav Lepič, okroužkoval 56 ptáků devíti druhů. Nejčastěji se jednalo o pěnice černohlavé a sýkorky modřinky.

„Dva ptáčci zachycení do sítí již kroužek měli, šlo o strnada rákosního, který byl okroužkován v květnu 2019, a sýkoru modřinku ze srpna 2019, oba v Kněžicích,“ uvedla Kateřina Frýdová, vedoucí oddělení životního prostředí žateckého městského úřadu. Právě spolek R.O.S. Fénix je hlavním pořadatelem této akce. „Všem, kdo se procházky a sčítání účastnili, bych chtěla poděkovat a těšíme se na viděnou na dalších akcích,“ dodala Kateřina Frýdová.

Festival ptactva je mezinárodní kampaní BirdLife International, která má za cíl upozornit na fenomén ptačí migrace a na nebezpečí, která ptáky na jejich cestách mohou potkat. Česká společnost ornitologická se přidala k pravidelnému pořádání festivalu od roku 1993. Během vycházek zaznamenávají ornitologové počty pozorovaných druhů a jedinců ptáků, nejčastěji pozorované druhy, vzácné druhy a další zajímavosti.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru