FOTO: Oddělení výkonu trestu ve věznici v Novém Sedle se rukou odsouzených změnilo k nepoznání, podívejte se
Odsouzení zrekonstruovali část věznice. Foto: Věznice Nové Sedlo
Louny

Nové Sedlo - V měsíci dubnu se stavební četa v počtu šesti odsouzených pod odborným vedením pedagoga volného času pustila do práce. Rukodělný kroužek dle projektové dokumentace vybudoval za několik měsíců nové sociální zázemí pro muže a ženy.

„V partě jsme měli zastoupení zedníka, obkladače, malíře, instalatéra a další profese. Byla to docela dobrá souhra řemesel a hlavně pod vedením pana Steňka jsme se neustále učili, je to fantastický člověk, umí to s námi. Když jsme viděli ve finále co jsme vytvořili, byli jsme na sebe pyšní, je to dobrý pocit,“ popsali odsouzení.

Zastaralé sociální zařízení volalo už delší dobu po rekonstrukci, ale v tomto případě rekonstrukce stávajícího by nic neřešila. Proto v první fázi muselo dojít k nekompromisní demolici, odstranění starých zděných konstrukcí včetně rozvodů vody, elektřiny a kanalizace. Po šesti měsících zaměstnanci mají nejen nové sociální zařízení, sprchy, umývárny, kuchyňku, ale i prostory pro úklid. Rovněž přístupové chodby zaznamenaly změny, nové podhledy, kvalitní osvětlení.

„Jsou to kluci se svojí historií, ale pokusme se všichni a učme odsouzené žít obyčejný život a buďme jim dobrým příkladem," řekl Peter Steňko, pedagog volného času. Orientační náklady byly vyčísleny na více než milion korun. Téměř o jednu třetinu byly svépomocnou prací poníženy oproti stavu, kdyby dílo provedla dodavatelská firma.

Celá řada odsouzených přicházejí do výkonu trestu z občanského života odborně připravena a vhodným začleněním do pracovní činnosti dostávají prostor pro využití svých znalostí a zkušeností uvnitř věznice. Další získávají znalosti a zkušenosti, které využijí po výkonu trestu na trhu práce.

foto

0710novesedlo

0710novesedlo2

0710novesedlo4

0710novesedlo3

0710novesedlo5

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru