Láká vás nebo vaše děti parkour a street workout? Tréninky moderních sportů už v Žatci zase běží
Foto: archiv Street Hard Workers
Louny

Žatec - Téměř padesátka dětí chodila v minulosti v Žatci na tréninky moderních sportů parkour a street workout. Dlouhotrvající proticovidová opatření zájem o tento sport omezila.

Tréninky ale dál pokračují a zájemci mohou přijít na ZŠ Jižní v Žatci, kde se jim budou věnovat odborníci, kteří oběma sportům skvěle rozumí. Chodit na něj mohou i děti, které se věnují jiným sportům: posilování vlastní vahou těla nebo obratnost jsou totiž výborné doplňkové pro jakýkoliv sport.

„Náš tým Street Hard Workers trénuje děti parkour a street workout v Žatci na ZŠ Žatec Jižní 2777 a to každé úterý a pátek od 15:30 do 17:00 hodin. Děti trénujeme od 6 let a na trénink mohou přijít i teď v měsíci říjnu. Trénink se koná 1,5 hodiny s drobnými přestávkami na osvěžení. Trénink vede zkušený trenér Karel Komůrka, který se parkouru věnuje od roku 2008 a má licenci parkour trenéra,“ vysvětlil za žatecký tým Rostislav Vošický s tím, že se děti na trénink přihlašují přes rezervační systém shwgym.isportsystem.cz.

Jak trénink vypadá?

Náš trénink je složen z několika bloků a to rozehřátí, trénink na určité téma, posilování s vlastní vahou, protahování a čas na otázky na trenéra plus domácí úkoly na samostatné procvičování doma.

Co je to parkour?

Základem je schopnost dostat se z bodu A do bodu B co nejefektivněji, s co nejmenší spotřebou energie, hezky a účinně za použití vlastního těla, a to prostřednictvím výskoků, přeskoků, lezení. K pohybu je možné použít i akrobatických prvků, salt tzv. flipů. Tento sport se nejvíce aplikuje přímo v ulici a v přírodě. My jej za pomocí žíněnek, duchen a dalšího gymnastického vybavení trénujeme v tělocvičně a postupně učíme děti přenést zkušenosti do běžného života.

Co je to street workout?

Street workout je klasické posilování s vlastní vahou těla, a to na zemi, hrazdě, bradlech, gymnastických kruzích. Smyslem je, aby sportovec posiloval přirozeně a dokonale ovládal a používal své tělo. Z tohoto důvodu je tento styl cvičení vhodný jak pro malé děti, tak dospívající a i dospěláky či dříve narozené. Formou cvičení se odstraňují jednotlivé špatné návyky držení těla, posiluje se trup a končetiny a eliminují se zranění a tělo se postupně trénuje na vyšší zátěže. Vrcholnou fází tréninků u sportovců je následně trénink gymnastických prvků na hrazdě, bradlech a zemi a slouží jako ukázka, kam lze posunout pravidelné a správné cvičení. Právě z tohoto stylu vychází i náš název - Street Hard Workers.

Proč by děti měly chodit právě na naše tréninky?

Naše tréninky děti učí, jak přirozeně posilovat a využívat své tělo v terénu. Děti se formou různých her naučí prostorové vnímání, mají rychlejší reflexi a dokáží mnohem rychleji reagovat na běžné situace na ulici, které mohou běžně nastat, jako například podklouznutí na náledí, pád ze schodů a nebo z kola. Děti lépe snesou fyzickou zátěž i u jiných sportů, stávají se silnější, rychlejší a od ostatních trenérů slyšíme, že se jim zvedla výkonnost a najednou dávají v míčových sportech více gólů, mají lepší časy na atletickém oválu a jsou méně zranění.

Jaké má váš tým úspěchy?

V našich sportech vychoval například mistryni České republiky ve street wokrutu Pavlu Šulistovou, mistra České republiky ve street workoutu Yuriy Sasyna, který v sezóně 2017 vyhrál celkem sedm soutěží za sebou a na mezinárodním poli získal 2. místo v Berlíně, 2. místo v Nitře, 5. místo v roce 2019 v Rize. Stejně tak velkým úspěchem je 3. místo Zdeňka Krause v Římě v roce 2019 a nebo několik vítězství na Česko-Slovenském poli soutěží u Markuse Arbeita.

Náš tým mimo sportovních soutěží i vystupuje na různých kulturních akcích, a tak v roce 2018 jste náš tým mohli vidět na Česko-Slovensko má talent, kdy náš tým skončil v semifinále a v roce 2019 jsme vystupovali na koncertu Jiřího Korna v O2 aréně 70xDÍK a nebo jsme pro Český Olympijský výbor a firmu AlpinePro představili dresy pro Českou reprezentaci pro olympiádu v Tokyu 2021. Bylo to v rámci vzpomínky na Věru Čáslavskou a její neuvěřitelný gymnastický výkon v Tokyu v roce 1964 kdy vyhrála tři zlaté olympijské medaile. Náš tým tak na mobilní hrazdě formou exhibice před českými reprezentanty představil nové dresy.

Čím jste prospěšní pro společnost?

Náš tým od začátku svého působení uskutečnil několik benefičních akcí na podporu léčby leukémie jako vzpomínku na naší členku Vlaďku Kulhavou, která s touto nemocí bojovala. V roce 2020 a tento rok jsme podpořili Memoriál Petry Hézlové v Lounech.

Při jednání s městy se nám podařilo od roku 2013 do teď prosadit k výstavbě street workout hřiště pro cvičení s vlastní vahou těla, kde si každý může zacvičit zdarma, ve městech Žatec, Chomutov, Jirkov, Kadaň, Březno, Vysoká Pec, Mezihoří, Litvínov, Ostrov.

V dnešní době připravujeme s městem Žatec další dvě hřiště pro cvičení a stejně tak v Chomutově.

 

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru