Anonym si stěžuje na nedodržování covidových opatření při cvičení vojáků na Doupově. Komise pochybení nezjistila
ilustrační foto: CC0
Louny

Žatec, Doupov – V těchto dnech jsou vojáci žateckého 41. mechanizovaného praporu v Doupovských horách ve vojenském újezdu Hradiště, kde mají dvoutýdenní cvičení. To probíhá v drsných podmínkách ve sněhu a silných mrazech. Ani jim se nevyhnul Covid-19. Alespoň podle dopisu, který přišel do naší redakce, a ve kterém si anonym stěžuje na chování velitele praporu. Ten prý nedodržuje bezpečnostní opatření spojené s nákazou.

„Nejdříve se po pár dnech nakazil jeden člověk Covidem. Celý stan s cca 10 vojáky měl jít do karantény na 5 dní. Již po jednom dni velitel praporu pplk. Stanislav Kočica nařídil, že jsou zbylí lidé ve stanu v pořádku a karanténu zrušil. Další den se připojili vojáci, kteří měli být v karanténě zpět s námi k výcviku. Samozřejmě se nakazilo několik dalších lidí z jiných stanů. V podstatě tu byl v kontaktu s pozitivními každý, protože se všichni pohybujeme mezi sebou,“ píše se s anonymním dopise, který je adresovaný ombudsmanovi.

Podle anonymu velitel praporu takto jedná, aby se prý splnil určitou kvalifikaci a povýšil. „Nechce zrušit cvičení a vojáci se bojí, že přijedou domů a nakazí své rodiny. Jednejte prosím, už nevíme, na koho se obrátit,“ je dále napsáno v dopise.

Už od soboty se anonymním dopisem zabývá velitelství praporu. To celou věc nechalo prošetřit. „V předmětném textu vojáci upozorňují na porušení opatření pro zamezení šíření COVID-19, konkrétně zrušení 5 denní karantény u několika vojáků, kteří byli v kontaktu s vojákem pozitivně testovaným antigenním testem na COVID-19. Následně jsem celou věc nechal komisionálně prověřit. Nález komise z neděle 23. ledna 2022 anonymní tvrzení nepotvrdil. Předmětná jednotka i její velitel podplukovník Stanislav Kočica dle aktuálních zjištění dodržovali a nadále striktně dodržují veškerá opatření nařízená Hlavní hygieničkou Armády České republiky,“ uvedl velitel 4. brigády rychlého nasazení plukovník Jan Štěpánek.

Cvičení žateckých vojáků na Doupově skončí v pátek 28. ledna.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru