Nevídaná věc. Zaprší, současně se na nás snese písek a prach ze Sahary
Jemné částečky písku k nám doletí stovky kilometrů. Ilustrační foto
Louny

Ústecký kraj - Jejich revírem je dálnice, vzdušná dálnice. Jejich tempo je vražedné, poměrně vražedné. Jejich protivníky jsou dešťové kapky a sněhové vločky, hlavně dešťové kapky. Zrnka písku a prachu ze Sahary migrují do Evropy ve dne v noci, jejich úkolem je... No to už si doplňte sami. Každopádně, čest a sláva Semirovi Gerkhanovi a duu Elke a Donnabelle, které se postará, vlastně už postaralo, o menší vzrušení, počasové vzrušení.

Asi už jste tu informaci postřehli. Vydobyla si, třebaže jen jakžtakž, místo v takzvaném mejnstrýmu. Sahara fakt není malá, vždyť z pozemských kontinentů ukusuje nějakých 9 200 000 km², což odpovídá plus minus 116 Českých republikám (1 725 Ústeckým krajům, 105 820 Mostům, 6 013 072 Flájím apod.). A od České republiky není kdovíjak daleko, vzdušnou čarou přibližně 1 500 km. Takovou vzdálenost by stíhačky, které se nad námi honily v minulém týdnu, zvládly za dvě hoďky (a nějaký drobný). Jedna pořádná „stíhačka“ aktuálně operuje u pobřeží Maroka. Není však ani česká, ani americká, ani ruská, žádný národ si na ni nemůže nárokovat práva. Nemluvě o tom, že který jouda by si chtěl přivlastnit relativně hlubokou tlakovou níži a s ní spojené deštivé a větrné počasí?

Němci této tlakové níži dali jméno Elke, od západoevropských meteorologů se dočkala jména Donnabelle. To ona na západě Sahary rozvířila písek a prach, který se žene na Českou republiku. A to spolu s deštěm. Takže shledáte-li, že má déšť nějakou divnou barvu, nemusíte na internetech hledat protiatomové bunkry ve slevě. Částice písku a prachu ze Sahary se na dešťové kapky či sněhové vločky čas od času „nalepí“, čili zas o takovou mimořádnost nejde. Ačkoli dnes je mimořádné víceméně všechno.

15. března: Zataženo, od cca 16:00 až 17:00 od západu (Ašského výběžku) s deštěm, na vrcholcích hor i sněžením, s příměsí saharského písku a prachu. V noci na středu srážky ustanou. Nejvyšší odpolední teploty okolo 8 až 12 °C.

16. března: Do západu sluníčka velká oblačnost, následně se rychle vyčasí a na nebi se rozsvítí minulost – hvězdy. A samozřejmě dorůstající Měsíc. Nejvyšší odpolední teploty okolo 9 až 13 °C (na Měsíci až okolo 130 °C), nejnižší ranní teploty kolem 6 až 2 °C (na Měsíci až kolem -170 °C, v mrazových kotlinách až kolem -200 °C).

17. března: Po většinu dne jasno až skoro jasno, až někdy v průběhu (pozdního) odpoledne se od západu až severozápadu zatáhne, ale pršet nebude. Nejvyšší odpolední teploty okolo 8 až 12 °C, nejnižší ranní teploty kolem 4 až 0 °C.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru