Je v ulicích Žatce bezpečno? Čtyři lokality města jsou podle strážníků problémové
ilustrační foto
Louny

Žatec - Bezpečnostní situace v Žatci se loni proti roku 2020 výrazně nezměnila. Vyplývá to z bezpečnostní analýzy, kterou projednávala rada města minulý týden.

Statistiky Městské policie Žatec zaznamenaly meziročně nárůst přestupků, z pohledu Obvodního oddělení Policie ČR v Žatci byl naopak nápad trestné činnosti nižší.

Největší podíl trestné činnosti z pohledu Policie ČR Žatec tvoří majetková trestná činnost. Vedle poškozování venkovního vybavení jde hlavně o krádeže (např. vloupání do objektů, vykrádání vozidel, krádeže v obchodech), ale také o podvody či neoprávněné užívání cizí věci. Ze statistiky vyplývá, že proti roku 2020 bylo spácháno o 51 trestných činů méně. Pokles se týká hlavně kriminality majetkové a mravnostní, naopak došlo k mírnému nárůstu násilné trestné činnosti. Z hlediska věku došlo ke zvýšení podílu pachatelů mladistvého věku.

0604tabulka

Strážníci Městské policie Žatec se zaměřují zejména na ochranu a bezpečnost občanů města a jeho návštěvníků. Mezi nejčastěji řešené přestupky patří zejména přestupky proti veřejnému pořádku. Zde jsou zahrnuta protiprávní jednání spočívající v neuposlechnutí výzvy úřední osoby, rušení nočního klidu, veřejné pohoršení, znečištění veřejného prostranství, neoprávněný zábor, založení skládky atd. Ve srovnání roků 2020 a 2021 došlo nárůstu těchto přestupků.

Přestupků proti občanskému soužití (např. schválnosti, hrubé jednání, drobné ublížení na zdraví, urážky na cti, sousedské neshody, vyhrožování újmou na zdraví, verbální napadení), meziročně mírně přibylo.

V minulém roce se mírně snížil počet majetkových přestupků. Převážnou část tvoří drobné krádeže, které jsou hlášeny ze supermarketů a obchodů. Dále jde o poškozování cizí věci jako je poškození mobiliáře města, poškozování dopravních značek, odpadkových košů, atd. V těchto případech je sestupná tendence.

Mezi ostatní přestupky patří např. porušování obecně závazných vyhlášek a nařízení města, jako třeba o pohybu psů, o zákazu požívání alkoholických nápojů, tržního řádu. Dále sem patří přestupky, které uvádějí speciální zákony, např. na ochranu zvířat nebo o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek atd. I v této kategorii došlo k nárůstu.

0604tabulka2

Z hlediska lokalit považuje městská policie za problémová čtyři území, kde je nutná častější přítomnost hlídek. Jde o ulice Hájkova, Třebízského, B. Němcové, Kruhové náměstí (skupinky mládeže, které budí veřejné pohoršení a znečišťují prostranství); autobusové nádraží (vandalismus, nárůst oznámení na problémovou mládež); ulice Kadaňská, Komenského alej, Obránců míru a Husova (krádeže v prodejnách); zahrádkářské kolonie (majetková trestná činnost, vandalismus).

Součástí bezpečnostní analýzy je také přehled aktivit a projektů prevence kriminality. Těchto projektů se dělá každý rok několik. Jejich cílem je předcházení trestné činnosti i přestupků, snižování jejich četnosti a v konečném důsledku zvýšení pocitu bezpečí ve městě.

 

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru