Mladí barmani z celé republiky soutěžili v míchání nápojů ze žateckého piva
Foto zdroj: město Žatec
Louny

Žatec - Padesátka žáků z jednadvaceti škol celé republiky se zúčastnila ve středu 11. května Žateckého Cupu, soutěže v přípravě nápojů.

Šlo o 12. ročník soutěže odborných škol i dalších organizací, který pořádá SOU a SOŠ SČMSD Žatec ve spolupráci s Českou barmanskou asociací a jež se konala po dvouleté (covidové) odmlce. „Soutěž proběhla pod záštitou hejtmana Ústeckého kraje a za podpory města Žatec i dalších partnerů, kterým všem patří naše poděkování,“ uvedla ředitelka žatecké střední školy Stanislava Sajdlová.

Slavnostního zahájení významné soutěže, která už patří ke chloubám Žatce, se zúčastnilo vedení města i hejtman kraje Jan Schiller. „Jde o významnou soutěž, která si zaslouží pozornost. Přeji úspěch všem, ale vyhrát může vždy jen jeden. Hlavně je ale důležité, aby vás všechny v budoucnu vaše povolání bavilo,“ řekl soutěžícím hejtman.

Žáci především hotelových škol, ale i dalších organizací soutěžili ve třech kategoriích. Své znalosti a dovednosti předváděli členům odborných porot mladí baristé, kteří soutěžili v přípravě kávy. Barmani ukazovali míchání nápojů, v nichž muselo být použito některé z piv Žateckého pivovaru. Třetí kategorie se zabývala čepováním piva, žáci v ní museli navíc splnit i teoretický test ze znalostí o pivu.

Celá soutěž probíhala v prostoru Restaurace U Orloje, která by se pro veřejnost měla znovu otevřít 20. května, a za podpory Žateckého pivovaru. Jeho jednatel Martin Kec při této příležitosti zopakoval, že pivovar nyní ukončuje výrobu původním způsobem, aby od podzimu obnovil výrobu žateckého piva za pomoci nové technologie. (kas)

Z výsledků Žateckého Cupu:

Junior beer competition CBA – čepování piva

1. Barbora Kociánová, SSŠ Gastronomie Praha 8

2. Nicol Putyerová, SOU a SOŠ SČMSD Žatec

3. Petra Vejšická, ISŠ HPOS Příbram

 

Junior cocktail competition CBA – barmanská soutěž

1. Karolína Cvachová, SŠ a VOŠ cestovního ruchu České Budějovice

2. Barbora Kociánová, SSŠ Gastronomie Praha 8

3. Anna Axmannová, HŠ Vincenze Priessnitze a OA Jeseník

 

Junior Mistr kávy CBA – soutěž baristů

1. Daniel Kluch, SHŠ Bukaschool Most

2. Terezie Havlíková, SOŠ a SOU Polička

3. Nikola Jirsová, SHŠ Bukaschool Most

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru