Máme za sebou nejstudenější ráno za poslední půlstoletí
ilustrační foto: CC0
Louny

Ústecký kraj - Věděli jste, že noc na 28. července byla na některých místech v Česku i za hranicemi mimořádně chladná, respektive nejchladnější za posledních 50 až 100 let?

Příkladem ve Varnsdorfu padlo 5,8 °C z roku 1979 s tím, že teploměr ukazoval to samé co v Longyearbyenu, dvoutisícové metropoli arktického souostroví Špicberky. Ve Šluknově, který patřil k nejchladnějším místům v celé zemi, naměřili až 3,8 °C, tedy méně, než kolik naměřili v grónském Narsarsuaqu (7,4 °C), aljašském Fairbanks (5,0 °C) nebo na ostrově Trojnoj, který se nachází v Severním ledovém oceánu, něco málo přes 1 000 km za polárním kruhem (6,6 °C). Do nezvykle chladného rána se probudili i v Ústí nad Labem, kde bylo překonáno 9,8 °C z roku 1972. Česká Lípa prochladla na 6 °C, čímž se rozhodlo o osudu 7,8 °C z roku 1966. A takto bychom mohli pokračovat ještě dlouho. Prostě byla fakt zima, třebaže se o tom příliš nemluvilo...

Kdo nás vlastně zchladil? Mika. Tlaková výše, která k nám s pomocí Daniely (tlaková níže migrující přes Skandinávii do Arktidy) dostala studený vzduch od severu. V mrazových kotlinách na západě Krušných hor byly až minus tři stupně Celsia, to jen tak mimochodem. Každopádně, tlakovou výši Mika vystřídá Frieda. Teďkon je řeč o tlakové níži, která přijde od západu a která se v našem vzdušném prostoru prohloubí. Díky tomu zaprší. Do půlnoci na neděli někde naprší i přes 30 l vody na m². Konečně dotace pro prostý lid. Je sice pravda, že čerstvá dlouhodobá „předpověď“ žádnou takovou další dotaci neobsahuje (zato tropickou výheň ano), ale tím se nestresujme. Žijme v přítomnosti, jež se zdá být mokrou a relativně studenou.

Pátek devětadvacátého: Nebe bude v zajetí oblaků, kterých budou celkem mraky. Na 100 % se objeví déšť i bouřky, nejpravděpodobněji později odpoledne a večer a na západě, tj. v překladu v Karlovarském kraji. Avšak dočkají se i sousedé v Ústeckém kraji, jakož i mnozí v dalších koutech Česka. Nejvyšší odpolední teploty okolo 24 až 28 °C.

Sobota třicátého: Vypadá to, že střed tlakové níže Frieda pobude přímo nad Českem, čili oblaka se budou všemožně honit po nebi. Vůči slunečním paprskům budou v převaze a dozajista z nich něco kápne, ale upřímně, dešťoví magnáti se z nás nestanou. Podle všeho nejvíc zaprší ve východní polovině Čech a na Moravě, ale třeba takovému Českému Švýcarsku to fakt nepomůže. Na druhou stranu, kdyby všichni byli zodpovědní, České Švýcarsko v plamenech by se dost možná nekonalo. Zpět k sobotě. Nejvyšší odpolední teploty okolo 18 až 22 °C, nejnižší ranní teploty kolem 17 až 13 °C, čili teploty budou docela stabilní (a podprůměrné).

Neděle jednatřicátého: V noci se většinou vyčasí na jasno až skoro jasno, ale už v průběhu dopoledne začne oblačnosti přibývat a ve finále jí bude tolik, že prostě šmitec. Jako s opalováním, tedy pokud Vám nevadí občasný výpadek UV záření. Místy asi i skápne, byť jen decentně. Ne, počkat, to až další den, v neděli nic nečekejte. Nejvyšší odpolední teploty okolo 23 až 27 °C, ojediněle až 28 °C, nejnižší ranní teploty kolem 15 až 11 °C.

Pondělí prvního: A máme tu srpen. Počasové menu bude de facto stejné jako v neděli, čili to by pro dnešek stačilo.

Nezbytný dodatek pro počasovou korek... přesnost. Další dny budou horké, velmi horké, v důsledku globální klimatické změny (globálního oteplování):

2. srpna: 26 až 30 °C
3. srpna: 31 až 35 °C
4. srpna: 33 až 37 °C
5. srpna: 33 až 37 °C

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru