VIDEOREPORTÁŽ: Chmel bude už brzy sklizený, letos nemají pěstitelé mnoho důvodů k radosti
Sušička chmele v Siřemi na Blšansku. Foto: Oldřich Hájek
Louny

Ústecký kraj - Na Žatecku se blíží k závěru letošní sklizeň chmele. I když práce spějí ke konci, důvodů k radosti v této sezoně chmelaři moc nemají. Zatímco loňská úroda byla rekordní, šlo o 8306 tun, letošní bude výrazně slabší – odhady hovoří asi o šesti tisících tunách. To je propad o třetinu. U některých odrůd budou ztráty i výrazně vyšší.

"Na letošní sezonu budou chmelaři dlouho vzpomínat, bohužel v tom negativním slova smyslu. Sezona byla krajně nepříznivá," říká našemu deníku Radek Vostřel, jednatel ZOŠ Liběšovice, podnikající u Blšan na Žatecku. Na vině je především počasí, konkrétně nedostatek vody a vysoké červnové teploty.

Nejvyšší propad se zatím ukazuje u odrůdy žatecký poloraný červeňák. "Za naši firmu je tam propad 65 procent, takže propad je markantní," dodává Radek Vostřel. Jiné odrůdy jsou na tom lépe. "Momentálně sklízíme odrůdu premiant, kde ten výpadek bude zhruba třicet procent. Na to, jaký letošní rok je, jsme rádi, že máme tento hybridní chmel," sděluje. Sklizeň podle odhadu dokončí do tohoto pátku či soboty.

Letošní úroda nemá být slabší jen co do množství, ale také kvalitou. Obsah pivovarsky cenných látek, tzv. alfa kyselin, má být též nižší než před rokem.

https://www.youtube.com/watch?v=tftCCooisVM

Problémy, které mají čeští chmelaři, nejsou ojedinělé. Celosvětově se letos čeká propad ve sklizni z loňských 130 tisíc na letošních asi 113 tisíc tun chmele. Velmi podobně, jako čeští pěstitelé, jsou na tom kvůli počasí také chmelaři v sousedním Německu, které produkuje nejvíce chmele v Evropě.

Jak se letošní sklizeň propíše do ceny piva, je zatím předčasné hovořit. Výkupní ceny bývají nasmlouvané i několik let dopředu. České pivovary už oznamují zdražení, zatím ale kvůli rostoucím cenám energií. Například Plzeňský Prazdroj zdražuje od 1. října asi o osm procent.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru