Samice orangutana bornejského Ňuňinka už je ve Francii. V zoo zůstal pouze samec Ferda
Pětatřicetiletá samice orangutana bornejského Ňuninka. Foto: Vít Lukáš, Zoo Ústí nad Labem
Louny

Ústí nad Labem - V úterý 19. 09. 2022 proběhl transport samice orangutana bornejského Ňuňinky. Jejím novým domovem je francouzský Zoopark Beauval.

Samice Ňuňinka měla být v létě přemístěna do norské Zoo Kristiansand. Vzhledem k administrativním komplikacím však nebylo možné tento transport zrealizovat. Proto pro ni koordinátor chovu ve spolupráci se zoo našel nové umístění, a to ve francouzském Zooparku Beauval. Vlastnímu transportu předcházela důkladná příprava. Chovatelky s Ňuňinkou pravidelně trénovaly dobrovolný nástup do transportní bedny, aby nebylo nutné použít anestezii. „Poslední týden před odjezdem u nás byla i její budoucí chovatelka, která se s Ňuňinkou učila komunikovat a navázala vztah. Postupně si také získávala její důvěru, což je pro lidoopy velmi důležité směrem k adaptaci na nové prostředí“ říká hlavní zooložka Petra Padalíková.

Transport začal brzy ráno. Ňuňinka bez problému nastoupila do transportní bedny na první pokus, takže byla během několika minut naložena a připravena k odjezdu. Na cestě ji doprovázela její chovatelka Lucie Brožová a veterinární asistentka Jitka Nesvorová. Obě zůstanou v Beauval několik dní, aby Ňuňince pomohly s adaptací na nové chovatele i prostředí. Cesta do Beauval trvala dlouhých 24 hodin, nicméně Ňuňinka a její doprovod ji zvládly bez nejmenších problémů. „Ňuňinka cestou dobře komunikovala a přijímala potravu. Hned po příjezdu byla přepuštěna do ubikace v zázemí, kde bude postupně seznamována přes mříže s ostatními orangutany, a podle průběhu následně vypuštěna do společné expozice“ říká Jitka Nesvorová. „Ihned po vypuštění do nového prostředí byla Ňuninka velmi pozitivně naladěna, přijímala potravu a zvědavě a sebevědomě prozkoumávala okolí,“ dodává Lucie Brožová.

2109nuninkakz2

Transport samice orangutana bornejského. Foto: Vít Lukáš, Zoo Ústí nad Labem

„Máme velkou radost, že našla nový domov právě v Zooparku Beauval, nejen proto, že tamní chovatelé mají s chovem orangutanů mnoho zkušeností. Kromě toho je totiž vysoká pravděpodobnost, že by se Ňuňinka ještě mohla zapojit do reprodukce a mít zde potomka. Do Beauval byl totiž loni dovezen mladý chovný samec z Maďarska, který je také geneticky velmi cenný“ říká ředitelka Ilona Pšenková.

V Zoo Ústí nad Labem zůstal pouze třiapadesátiletý samec Ferda, který je křížencem orangutana bornejského a sumaterského. Jeho transport by byl vzhledem k vysokému věku velmi rizikový. Jelikož orangutani bornejští patří mezi tradiční a návštěvníky velmi oblíbené druhy, dělá zoo vše pro jejich brzký návrat. V tuto chvíli pracujeme na studii projektu nového pavilonu „Asijský dům“, který by měl vzniknout přebudováním pavilonu slonů a adaptací přilehlých výběhů.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru