Je to tady: Česko sevře mráz a sníh, včetně nejnižších poloh!
Ilustrační foto
Louny

Lounsko - Před pár dny jsme se shodli na tom, že ať chceme, nebo ne, přijde. Zima, pravá zima. No a je tady. Západ totiž ustoupí východu, respektive: Erik (tlaková výše se středem nad Skandinávií) se Sue (tlaková níže se středem nad východní Evropou) přetlačí Reginu (tlaková níže se středem nad Britskými ostrovy). Jinými slovy se do Česka od východu až severovýchodu vkrade studený a suchý kontinentální vzduch.

Regina se nicméně úplně nevzdá, což se v praxi projeví srážkami, které vzhledem k teplotám u země i nad zemí budou ve formě sněhových vloček. Jak v polohách nad 1 000 m n. m., tak v polohách pod 400 m n. m. Možná trochu škoda, že k této konstelaci nedošlo až příští víkend, když začne ten advent. Třeba nás počasí překvapí.

Jak to (nejpravděpodobněji) dopadne v Ústeckém kraji:

18. listopadu: Mraků bude habaděj. Od půlnoci až do půlnoci. A dalo by se říci, že i srážek. V první polovině dne půjde o déšť, avšak v poledne, plus minus několik desítek minut, se dešťové kapky začnou měnit na sněhové vločky, a sice od severovýchodu, to znamená nejdříve ve Šluknovském výběžku a na Děčínsku. V pozdních odpoledních a ve večerních hodinách už bude sněžit úplně všude. Co se teplot týče: v poledne na západě (Chomutov a spol.) okolo 4 až 6 °C, na východě (Šluknov a spol.) kolem -2 až 0 °C, tři hodiny po poledni na západě okolo 0 až 2 °C a na východě okolo -3 až -1 °C. Večer tam i tam okolo -5 až -1 °C. Kolik napadne sněhu? Silnější poprašek až dva, tři cenťáky (na horách samozřejmě víc). Záleží, kudy přesně půjdou srážky. A ohledně toho počítače docela tápou...

19. listopadu: V průběhu odpoledních hodin se vyjasní s tím, že s jasnou oblohou můžeme počítat až do nedělního velmi brzkého rána. V sousedním Karlovarském a rovněž v Plzeňském a Jihočeském kraji se sobota ponese ve znamení sněžení, třebaže někde jen slabého. Takže pokud se rádi mazlíte se sněhem, víte, kam vyrazit. Severozápadním Čechám se srážkové pásmo jaksi vyhne, zato teploty hluboko pod nulou ne. Ve Šluknovském výběžku a v okolí k ránu klesnou k hodnotám až kolem -8 °C, jinde k hodnotám převážně kolem -3 až -5 °C. Sluneční paprsky moc hřejivé nebudou, řada měst a obcí zažije první ledový den sezóny 2022/23. Ledový den znamená, že maximální teplota nepřekročí -0,1 °C. Konkrétně se budou pohybovat okolo -4 až 0 °C.

20. listopadu: A zase ty mraky... Mezi půlnocí až polednem si možná trochu uleví a za okny bude poletovat sníh (jen trošku, žádná chumelenda), pak už nic. Nejvyšší odpolední teploty okolo -2 až 2 °C, nejnižší ranní teploty kolem -3 až -7 °C.

21. listopadu: Oblačnosti dosti, tentokrát už bez sněhových vloček. Přes den rtuť v teploměrech vyleze až někam k 5 °C, čili obleva, ráno kolem nuly.

Výhled na vstup do adventu (na víkend 26. a 27. listopadu) je momentálně otevřený příběh. Přesněji: čtvrteční výhled v sobotu 26. listopadu počítal s hustým sněžením při teplotách okolo bodu mrazu. To se asi nestane, ale co když...

Napsal Kamil Sojka

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru