Za jakého počasí města rozsvítí vánoční stromy? Tu je odpověď
Foto zdroj: FCB město Louny
Louny

Lounsko - To byl ale krasavec, co? A sice vánoční strom, který vyrostl na náměstí v Duchcově. Možná se v tomto osmitisícovém městě jen řídili heslem „nesuď knihu podle obalu“, možná objevili něco nádherného v nitru toho jehličnanu, co dalece překonalo jeho fyzický zjev (úplný koště, pozn. Duchcovanů). Některé vánoční stromy mají mírné poruchy rovnováhy (kmen dej si doprava, jak zpívají jehličnany ze skupiny Lesapráce), jiné zase trpí nedostatkem růstového hormonu a podobně. Duch Vánoc se navzdory tomu vrací a již za pár dní vdechne život všem LED dekoracím, krize nekrize.

Města se sice rozzáří, avšak sníh se z oblohy sypat nebude. Antiduch Vánoc Florian, ve skutečnosti tlaková výše, která o víkendu od jihozápadu dorazí do střední Evropy, totiž nastolí teplé jižní proudění. V teplejší části roku by to znamenalo slunečné a velmi teplé počasí, měsíc před vánočními svátky to nemůže skončit jinak než inverzí (už by ji někdo měl zakázat). Anebo je tato informace učebnicovou dezinformací a všecko bude jinak a namísto Floriana se kormidla ujme milovnice Vánoc Valerie, vhodně jdoucí tlaková níže a s ní spojené ochlazení a sněžení. Co myslíte?

Historické okénko:

Od vzniku samostatného Českého rozkradeného a zkorumpovaného absurdistánu, oficiálně České republiky, lidově Česka, pvní adventní neděle na 27. listopad připadla zatím pětkrát: 1994, 2005, 2011, 2016 a 2022. Další, kvůli 29. únoru, připadne až na 2033. Z toho mimo jiné plyne, že tak dlouhý adventní čas jako letos nebude další dekádu. A kdoví, co bude za tu dekádu. Každopádně: První adventní neděle 1994 byla na blátě (a v Žatci měli až 9,8 °C). První adventní neděle 2005 byla bílá i v nížinách (Teplice 1 cm, Doksy 3 cm, Varnsdorf 6 cm), hlavně však na horách (Nová Ves v Horách 27 cm). První adventní neděle 2011 byla pravým opakem (v Nové Vsi v Horách až 11,2 °C, v Ústí nad Labem až 10,9 °C). První adventní neděle 2016 nebyla nic extra (ráno slabý mráz, přes den 5 až 8 °C, sem tam slunce). A první adventní neděle 2022...

Takže jak:

25. listopadu: Mraky budou (výrazně) v převaze s tím, že k večeru a večer pravděpodobně sprchne, a to i na vrcholech Krušných hor (resp. tam se objeví dešťové kapky i sněhové vločky). Nejvyšší odpolední teploty okolo 3 až 7 °C.

26. listopadu: Do západu slunce velká oblačnost, zpočátku (v noci a ráno) s dešťovými kapkami (nahoře na horách i se sněhovými vločkami), a potom spíše polojasno až jasno (nad Krušnými horami mraků více). Nejvyšší odpolední teploty okolo 5 až 9 °C, nejnižší ranní teploty kolem 5 až 1 °C.

Elektřino, teč!: Mlhy a nízká inverzní oblaka, a to asi až do (pozdních) odpoledních hodin, někde po celý den. Srážky nehrozí, alespoň ty atmosférické. Nejvyšší odpolední teploty, vzhledem k inverznímu mordoru, okolo 1 až 5 °C, nejnižší ranní teploty kolem 0 až -4 °C.

28. listopadu: Inverze, viz. předpověď na 27. listopadu.

A co potom:

Kdy konečně dorazí pravá zima (mrazy s hromady sněhu), jak do hor, tak do nížin? Podle aktuálních věšteb numerických modelů nikdy, přesněji řečeno minimálně ne do poloviny prosince. Těžké holomrazy nevylučují, ale kdo proboha touží po těžkých holomrazech?!

Pé eS:

Ve čtvrtek (24. listopadu) ve Spojených státech amerických oslavili Den díkůvzdání (ať krocaní božstvo žehná všem opeřeným obětem), takže budiž poděkováno všem čtenářům, kteří se pravidelně vracejí na tento server!

Napsal Kamil Sojka

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru