Velmi smutný příběh z Ústeckého kraje. Muž za zdmi bytu denně týral svoje rodiče, odpíral jim i spánek
Ilustrační foto
Louny

Ústecký kraj - To, co se leckdy odehrává za zavřenými dveřmi, si nedokáže člověk ani představit. Ne v každém bytě je život optimální a ošklivé věci se mohou stávat za vašimi zdmi u sousedů. Jeden takový příběh se odehrával minimálně od počátku září loňského roku v bytové jednotce ve staré mostecké zástavbě.

Podle policistů tam 43letý muž opakovaně a téměř denně týral svoje rodiče. Agresor měl fyzicky a bezdůvodně napadat svého otce v seniorském věku i desetkrát za den. "Tomu nejbližšímu příbuznému muž ubližoval strkáním, kopáním a rdoušením. Ve dvou případech měl použít k útoku násadu od koštěte, a to i přes vědomí, že otec není v dobré zdravotní kondici a pohybuje se pomocí berlí. Hrál si doslova na generála. Oběma rodičům odpíral jídlo i spánek," uvádí mluvčí policistů Václav Krieger.

Křikem je budil v brzkých ranních hodinách. V bytě rozbíjel vybavení, pohazoval skleničky, lahve a další věci. Pak nařizoval úklid způsobeného nepořádku. "Výhružky smrtí byly na denním pořádku. Napadený otec nakonec vyhledal ošetření a celá věc vyšla najevo. Kriminalisté se začli případem zabývat a mimojiné vyžádali znalecký posudek z odvětví soudního lékařství. Ten potvrdil, že poškozený prodělal četná zranění na hlavě," dodává mluvčí policistů.

Další vyhrožování přišlo ve chvíli, kdy se zřejmě Mostečan začal bát o svoji svobodu. Podle vyšetřovatelky si chtěl účty s otcem důrazně vyřídit v případě, že bude svědčit na policii. Tím měl ovšem naplnit znaky dalšího trestného činu nad rámec fyzického a psychického týrání. "Na podzim loňského roku policisté využili zákonné oprávnění a násilníka ze společného obydlí vykázali. Toto opatření však po dvou dnech porušil. V současné době je agresor vykázán opětovně a na samotném začátku roku skončil po posledním incidentu zadržený v cele. Kriminalisté pečlivě tento smutný příběh prošetřili a vyhodnotili. Výsledkem je zahájení trestního stíhání 43letého muže ze spáchání zločinů týrání osoby žijící ve společném obydlí a vydírání. Pokud soud obviněnému vinu prokáže, hrozí mu podle zákona až osmiletý trest odnětí svobody," podotkl Václav Krieger.

Co je domácí násilí a kam se obrátit?

Domácí násilí, tedy týrání jiné osoby žijící ve společném obydlí, je fyzické, psychické, ale i sexuální. Zpravidla se odehrává za zdmi v soukromí mimo pohledu cizích očí. Samo od sebe zlo neskončí, ba naopak. Tento jev má tendenci eskalovat. Nebuďte lhostejní. Ohrožené osoby potřebují pomoc, a to včasnou. Kolikrát totiž nemají možnost si sami pomoct. Jedním z důvodů je i stálá kontrola agresora. "Pokud jste svědky takového chování nebo máte podezření, že se ve vedlejším bytě něco děje, kontaktujte policejní linku. Oznámení přijmeme i na každém základním útvaru Policie České republiky," říká tiskový mluvčí Policie ČR.

Bližší informace o domácím násilím a možnostech pomoci naleznete ZDE.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru